retarder

Retarder

Retarder wordt niet zo veel gebruikt maar kan buitengewoon handig zijn. Maar waarvoor?

Iedere schilder die met acryl werkt kent het probleem wel van het zeer snel opdrogen van de acrylverf. Dat kan handig zijn. Voor veel kunstenaars is het één van de voornaamste redenen om acryl te gebruiken. Het is al weer snel over te schilderen en het schilderij is direct gemakkelijk te vervoeren. Zeker als we het vergelijken met olieverf.

Maar dat snelle drogen van acryl kent zeker een aantal minpunten.  Zeker als je buiten schildert met een lekker zonnetje erbij is het schilderen met pure acrylverf (eventueel iets met water verdund)  haast niet te doen. Veel kunstenaars die plein air schilderen met acryl kennen het vervelende verschijnsel maar al te goed: De verf begint bij wijze van spreken op te drogen zodra je het uit de tube op je palet knijpt. Verdunnen met water helpt een moment maar de verf wordt er zeker niet prettiger te verwerken door en het helpt maar een paar minuten. Mengen met water helpt ons even maar heeft eigenlijk meer nadelen dan voordelen. Dus ook dat is niet de oplossing. Maar wat dan wel?

Om dit snelle indroogprobleem de kop in te drukken dient er gebruik gemaakt te worden van een speciaal soort medium voor acryl. Deze medium wordt  retarder genoemd.

Deze retarder is verkrijgbaar bij de betere schildersbenodigdhedenwinkel en daar meestal in het schap bij de verschillende acrylmediums te vinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Maak NU kennis met het geld van de toekomst
Zoek op deze site