textuur

Textuur

Textuur geeft de fijnheid of grofte aan van doek, hout of andere ondergrond waarop getekend of geschilderd wordt.
Velen denken dat het belangrijk is dat de werking van de ondergrond tegenover het onderwerp zo gering mogelijk is. Met andere woorden, die ondergrond dient zo glad mogelijk te zijn. Niet is echter minder waar volgens vele kunstenaars die het bewerken van de ondergrond als een belangrijk onderdeel van hun schilderijen zijn gaan zien.

Ondergronden

Een spiegelgladde ondergrond kan voor sommige kunstvormen een fraai resultaat geven. Bijvoorbeeld technieken die op airbrush gebaseerd zijn. Maar die technieken zijn betrekkelijk zeldzaam

Bewuste versterking

Veel kunstenaars gaan de textuur juist versterken. Men smeert allerlei pasta’s, plamuur bij de bouwmarkt vandaan, sierpleisters, verdikkingsmiddelen etc op het doek teneinde dit juist een grillige en onvoorspelbare ondergrond te geven. Soms maakt men gebruik van verschillende technieken die elk weer hun eigen eisen aan de textuur stellen. Sommigen plakken allerlei ondergrondmaterialen op doek zoals bijvoorbeeld verschillende textielvormen.

Het is voor een kunstenaar dus echt wel van belang zijn ondergrond en het effect dat die geeft te kennen teneinde er optimaal gebruik van te kunnen maken.

 

Leave a Reply

Maak NU kennis met het geld van de toekomst
Zoek op deze site