Zwart mengen

Veel mensen zien zwart als de gemakkelijkste kleur. Nu is zwart in feite geen kleur maar mensen die zich er niet echt in hebben verdiept stappen daar meestal gemakshalve maar overheen.

Maar iedereen geeft toe dat bijvoorbeeld de zwarten die de Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko gebruikte op allerlei manieren uitgelegd konden worden. Soms leken ze zwart, soms niet. De lichtval speelde een belangrijke rol. En dat geeft al aan dat het ene zwart het andere niet is.

Zwart uit de tube is vaak wel heel erg zwart.  Ga je er kleuren bij mengen dan gebeurt er bij kleine hoeveelheden helemaal niets en bij grotere hoeveelheden is het geen zwart meer. Er ontstaat iets met een vrijwel onbenoembare kleur. Maar één ding is zeker. Het wordt er meestal niet mooier en zeker niet helderder op. Het levert geen kleuren op waar een kunstenaar veel bewondering voor zal krijgen.  En dan wordt zwart mengen plotseling een interessante bezigheid

Want er zijn meer manieren om aan zwart te komen zonder het uit een tube te knijpen. Bijvoorbeeld door zelf zwart te mengen met bijvoorbeeld de volgende kleurcombinaties:

phtaloblauw met gebrande omber

donkerblauw met gebrande omber

gebrande sienna + phataloblauw

ruwe (ongebrande) omber + phataloblauw

Dit soort mengproducten is nooit echt roetzwart. Maar dit gemengde zwart werkt in het algemeen een stuk plezieriger en het komt op het doek veel prettiger over dan het intense zwart uit de tube.

Dus zelf zwart mengen is dan een prima alternatief. En zit de juiste kleur er voor uw Mark Rothko er nog steeds niet bij? Ga experimenteren. Test verschillende combinaties uit. Kwaad kan het nooit en dit soort oefeningen zijn voor de doorsnee amateurschilder prima leermomenten die veel informatie leveren over de mogelijkheden van het gebruikte materiaal. Iets waren velen helaas en zeker onterecht aan voorbij gaan.

 

 

Leave a Reply

Maak NU kennis met het geld van de toekomst
Zoek op deze site