Vijanden van Bitcoin, het ongrijpbare fenomeen

Geschatte leestijd: 3 minuten

Vijanden van Bitcoin, het ongrijpbare fenomeen

Bitcoin bestaat nu een kleine zeven jaar. Na een tijd lang een vrij onbeweeglijk bestaan geleid te hebben is het omhoog geschoten om daarna weer wat terug te vallen. Eind 2015 begon er weer leven in de cryptomunt te komen. Bitcoin kent vele vrienden maar vijanden van Bitcoin zijn er zeker ook. Het aantal alternatieve munten is eveneens specataculair gestegen

Is Bitcoin een vorm van oplichting en een piramidespel zoals de vijanden van Bitcoin beweren? Nee, dat is het zeker niet. Is bitcoin dan het nieuwe goud, zoals velen beweren? Nu, daar is ook nogal wat op af te dingen en dat zien we dan ook niet op korte termijn beweren. Dat Bitcoin, en zeker de  blokketen  (Ook wel blockchain genoemd)  techniek die er onder zit nog een enorme toekomst voor zich heeft is iets waar vriend en vijand het wel over eens zijn.

vijanden van Bitcoin

De vijanden van Bitcoin

Vijand? Ja, inderdaad. Bitcoin kent vele vijanden. En die vijanden van Bitcoin vind je vooral bij de overheid en de door die overheid aangestuurde televisieprogramma’s en andere media als kranten en tijdschriften die kritiekloos alles na-papagaaien wat de voorlichters van de overheid hen voorhouden.

De overheid is één van de grootste vijanden van Bitcoin

Waarom behoort de overheid dan tot de vijanden van bitcoin? Daar zijn meerdere redenen voor. Allereerst is daar het anonieme karakter. Het is lastig (maar zeker niet onmogelijk) om de eigenaar van Bitcoin te achterhalen. Wat dat betreft is een offshore bankrekening veiliger qua privacy dan een Bitcoinaccount.

Negatief nieuw over Bitcoin is de norm

De kennis van de overheid is ook op dit gebied abominabel slecht. En onbekend maakt onbemind en dus is het vijandsbeeld al snel in het leven geroepen. De vijanden van Bitcoin zullen het zeker ook niet nalaten om het constant negatief in het nieuws te brengen als daar maar enige aanleiding voor is. De negatieve voorlichting heeft daarbij een aantal behoorlijk demagogische trekjes.

Inflatie

Maar er is een veel grotere angst bij de overheid en dat is dat Bitcoin ongevoelig is voor inflatie. Elke overheid bestaat tegenwoordig uit schuld. Schuld, schuld en nog eens schuld. Dat is met geld als de euro en de dollar, het zogenaamde fiatgeld, geen enkel probleem.

Door de inflatie gaat er elk jaar een stukje van die schuld af die niemand terug hoeft te betalen. Nou ja, de spaarders en mensen met pensioenen krijgen elk jaar wat minder terug. Maar goed, zolang die elke paar jaar maar netjes hun stem op één van de vrijwel gelijkgeschakelde partijen uitbrengt hoef je daar niet op te letten.

Monetaire financiering

Deze zogenaamde monetaire financiering is één van de grootste verworvenheden van de overheid waar met name de ECB zo trots op is als een aap met zeven staarten.

En dan is er nog het publiek rondom de Bitcoincultuur. Vaak een mengeling van niet alledaagse personen. Een leuk, meestal zeer bont en excentriek gezelschap maar voor de gemiddelde ambtenaar een buitengewoon gevaarlijke groep personen die vraagtekens bij de heilige overheidsregels durft te zetten.

Kortom, de vijanden van Bitcoin zijn alleen om deze redenen al legio. En je vindt ze wereldwijd. En waar regeringen het normaal gesproken nooit ergens over eens zijn, is het dit vijandbeeld dat ze verenigt. Er zullen nog heel wat veranderingen in de wereld nodig zijn wil Bitcoin als munteenheid een rol van enige betekenis gaan spelen.

Update Bitcoin januari 2018

Dit artikel is al weer een jaartje oud. Toch is de situatie rond Bitcoin nauwelijks veranderd. Aleen is de koers met rond de 20.000 usdollar door het dag gegaan. Dit heeft natuurlijk veel amateur-speculanten aangetrokken.  Die zitten begin 2018 dan tegen een flink verlies aan zitten te kijken omdat ze op het hoogste punt zijn ingestapt. Maar zolang men niet verkoopt is het een papieren verlies. En dan is de kans op terugkomen zeker aanwezig.

En dus lezen we nu overal dat Bitcoin gevaarlijk is etc. Overigens zijn de wat slimmere beleggers die weten wanneer winstnemen noodzakelijk is, er goed uitgesprongen. Er zijn door Bitcoin in 2017 heel wat miljonairs bijgekomen.  Het aantal vijanden van bitcoin zal beslist gestegen zijn.

Nieuwe Bitcoin site

Een nieuwe Bitcoin site met workshops, dagelijkse analyses en boekenseries is nagenoeg gereed en terug te vinden op http://bitcoin.supergeld.nl

 

Geplaatst in cryptogeld | Getagged , , , | Reacties uitgeschakeld voor Vijanden van Bitcoin, het ongrijpbare fenomeen