51% aanval. Hoe erg is dat in de cryptowereld?

Geschatte leestijd: 3 minuten

51% aanval

51% aanval, gevaarlijk of overdreven?

Is een 51% aanval gevaarlijk? Vraag iemand naar de grootste nachtmerrie van een Bitcoin aanhanger en grote kans dat dit de 51% aanval is. Die staat namelijk als bijzonder gevaarlijk bekend. Het gevaar wordt altijd als theoretisch gezien maar naar nu blijkt heeft de Nederlandse altcoin Gulden eind november 2015 wel degelijk in het weekend een dergelijke 51% aanval te verduren gehad. Behalve een conflictje met een exchange (uitwisselpunt voor cryptomunten) heeft het niet al te veel problemen gegeven.

De inschatting van de ernst verschilt per persoon

De mening over de ernst van het gevaar per cryptocoin verschilt per individu behoorlijk. In feite komt het er bij een 51% aanval op neer dat iemand (of meerdere personen) die in het bezit is van een enorme hoeveelheid rekenkracht de cryptocoin tijdelijk alleen overneemt. Binnen de tijd dat hij de coin controleert kan hij nare dingen kan gaan doen zoals geld meermalen uitgeven.

Alleen de overheid kan geld meermalen uitgeven

Geld meermalen uitgeven is een bezigheid die we wel herkennen van de overheid en die gewoon even wat geld bijdrukt. In de cryptocoinwereld waar betrouwbaarheid en integriteit van het geld wél heilig is het anders. Daar kan men deze vervelende verschijnselen  in het geheel niet hebben. De gevolgen van een 51% aanval zijn gering. Het is prima herstelbaar. Maar het in deze wereld zo belangrijke vertrouwen kan wel flink worden aangetast. En dat is veel ernstiger.

De benodigde hoeveelheid rekenkracht voor een munt waar veel belangstelling voor is zoals Bitcoin en Litecoin is enorm groot. Bij Bitcoin is het op dit moment technisch vrijwel onmogelijk om een 51% aanval te doen. Men verwacht dat het alleen met een zogenaamde Quantumcomputer in de toekomst mogelijk zou kunnen zijn. Bij sommige altcoins is dat een stuk eenvoudiger omdat de benodigde rekenkracht een stuk lager mag zijn.

e-Gulden

Voor een  aanval op de altcoin gulden moet een enorme hoeveelheid rekenkracht gelijktijdig op de munt losgelaten gelaten worden. En ook dat is iets wat niet veel mensen voor elkaar zullen weten te krijgen. En nog afgezien van het feit dat het niet erg zinvol is.

Want veel waarde zit er nog niet in deze munten. We mogen dus wel aannemen dat er ergens op de wereld iemand een bewuste aanval uit heeft willen voeren. Deze moet over een enorme rekencapaciteit beschikken. En waarbij de doelstelling van die 51% aanval een raadsel is.

Een dergelijke aanval moet goed georganiseerd en gepland zijn wil het enige kans van slagen hebben.  Er moeten dus haast meerdere mensen bij betrokken zijn geweest. In het EFL-journaal nummer 3 van 2 dec 2015 vindt u meer achtergronden over de fascinerende materie.

 

Update januari 2018

Inmiddels heeft de 51% aanval wel degelijk een aantal slachtoffers gemaakt. Bijvoorbeeld bij e-Gulden in 2017.  In de zomer werd de cryptobeurs Bittrex tot twee keer toe in een week tijd door een dergelijke aanval getroffen.  De beurs stelde e-Gulden onder curatele en de munt kon in de zomer van 2017 nauwelijks gebruikt worden

Komst van oeruschild

Het team van de stichting eGulden foundation heeft toen een knappe prestatie geleverd met hun zogenaamde Oeruschild, een beveiliging die in de blokketen van e-Gulden is ingebouwd. Een 51% aanval op e-Gulden behoort daarmee tot het verleden.

Extreme besparing op energie mogelijk met oeruschild

Een bijproduct is de extreme energiebesparing die oeruschild met zich meebrengt. Helaas is hier geen enkele ruchtbaarheid aan gegeven zodat de cryptowereld redelijk onwetend blijft van het bestaan en laat staan dat er iemand is die er iets mee doet.

Nieuwe Bitcoin site

Een nieuwe Bitcoin site met workshops, dagelijkse analyses en boekenseries is nagenoeg gereed en terug te vinden op http://bitcoin.supergeld.nl

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.