Aandelen

Geschatte leestijd: 2 minuten

aandelenIets wat niet iedereen duidelijk is, is het verschil tussen aandelen en obligaties. We gaan dat duidelijk maken aan de hand van een familieaangelegenheid.

Stel: Uw neefje wil een bedrijf gaan beginnen. Maar zoals alle startende bedrijven krijgt hij natuurlijk geen cent van de bank om te gaan investeren. Maar u vindt zijn idee wel prima en besluit hem met wat geld dat nog onder uw matras ligt te gaan helpen.

U gaat met hem in gesprek, en er blijken eigenlijk 2 mogelijkheden te zijn. Ofwel u leent hem het geld, zodat hij het na verloop van tijd weer terug moet betalen. In de tussentijd betaalt hij u jaarlijks rente. De andere mogelijkheid is dat u het geld in zijn bedrijf steekt, met de afspraak dat uw neef uw aandeel in de zaak weer aan u terug kan verkopen. U wordt dan voor de helft eigenaar. Als de zaak winst maakt ontvangt u daar natuurlijk ook de helft van als een deel in de winst.

Klinkt bekend en simpel nietwaar ? Nu, als u bij de lening het woord obligatie invult, en bij het deel van het bedrijf, het woord aandeel, dan weten we al aardig waar we het bij grotere bedrijven over hebben. De rente die op de obligaties (de lening) wordt betaald noemen we de de couponrente, of ook wel de coupon. Het deel in de winst dat we bij aandelen krijgen noemen we het dividend.

Bij familiebedrijven zoals hier geschetst is er natuurlijk niet veel mogelijkheid voor handel in de leningen of de aandelen. Maar bij een beursgenoteerde onderneming ligt dat natuurlijk heel anders: Zowel aandelen als obligaties, als die er zijn, worden dagelijks verhandeld, en er wordt dus ook dagelijks een prijs, de koers, aan gehangen.

Deze koersen worden op allerlei manieren verspreid: U vindt ze in uw dagblad, op teletekst, op internet, of u kunt ze zelfs via speciale apparatuur direct van de beurs krijgen. Overigens vermelden veel dagbladen vaak maar een deel van de koersen.

Pak het dagblad er eens bij. U ziet onder de aandelen veel bekende namen staan. Ook komt u wel eens tegen dat er NRC achter het aandeel staat. Hier is een trucje uitgehaald. Dit bedrijf heeft alle aandelen niet direct aan de aandeelhouders gegeven, maar heeft deze aan een zogenaamd administratiekantoor overgedaan. En de aandeelhouders krijgen op hun beurt weer aandelen in dat administratiekantoor. Het bedrijf voorkomt zo, dat allerlei aandeelhouders zich met het bedrijf en de bedrijfsvoering komen bemoeien. Want ze zijn mede-eigenaar en hebben dus dat recht. Maar met een administratiekantoor voorkom je dat. De afkorting NRC staat overigens voor Niet Royeerbaar Certificaat. Het gedraagt zich verder precies als een aandeel. Je krijgt gewoon je dividend. Je merkt het verschil pas als je je echt als mede-eigenaar wilt gaan gedragen.

Aangepast zoeken

LINKS:
Aandeel | Obligatie | Lening | Aandeelhouder | Coupon | BeursgenoteerdDividend | Administratiekantoor | Niet-royeerbaar certificaat
Artikel:Kennisbank Beleggen

~~~~| Een artikel van Artikelboer in opdracht van Kennisbank Beleggen |~~~~~~~
Dit artikel mag vrij gebruikt worden zolang er geen wijzigingen worden aangebracht en de links in tact worden gelaten

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.