abstracte fotografie

Geschatte leestijd: 3 minuten

abstracte fotografie
“Never have I found the limits of the photographic potential. Every horizon, upon being reached, reveals another beckoning in the distance. Always, I am on the threshold.” -W. Eugene Smith

De uitvinding van de fotocamera en de fotografische processen zorgde ervoor de schilderkunt de reportagerol kwijtraakte. De noodzaak om iets exact af te beelden werd minder tot geheel afwezig omdat de fotografie deze rol overnam, eenvoudig omdat ze er praktisch meer geschikt voor was. Dat er ook zoiets als abstracte fotografie zou komen voorzag toen nog niemand.

Dit maakte het mogelijk om bij de kunst de nadruk te gaan leggen op het weergeven van emoties is plaats van elk detail weer te geven. Natuurlijk had tot dat moment elke schilder wel een zekere emotie in zijn werk gelegd met de ruimte om te experimenteren werd nu een stuk groter. De verbeelding kon een grotere rol gaan spelen en zelfs een overheersende betekenis gaan krijgen.

Je zou kunnen zeggen dat de schilder een nieuwe taal kon gaan spreken en bij zichzelf te rade kon gaan over de eigenlijke motivatie achter hetgeen hij produceerde.

In de loop van de 19e en de 20e eeuw zagen we het impressionisme, het expressionisme, het minimalisme voorbijkomen waarbij men vooral met kleur uiting wilde geven aan de emotie in het werk.

Of de afbeelding met de werkelijkheid overeenkwam was meer een kwestie van toeval aan het worden. Ook de hoek van zien kwam meestal niet echt meer overeen met de werkelijkheid en het standpunt van de schilder kon in theorie overal zijn.

In de analoge fotografie waren de mogelijkheden voor fotografen om de buitengewone vrijheid van abstracte fotografie te realiseren nog heel beperkt, tenzij men echt handig was in de donkere kamer. Maar de komst van de zogenaamde “digitale donker kamer” gaf de vrijheid van abstracte fotografie ook aan de fotograaf.

Er kwam en komt nog steeds een enorme hoeveelheid gereedschappen ter beschikking waarmee allerlei extreme effecten verkregen kunnen worden die een vorm van abstracte fotografie betrekkelijk gemakkelijk mogelijk maken. Vooral de betere software kent een groot aantal zogenaamde filters om zeer aparte effecten te bereiken.

Zeker door al dan niet herhaald toepassen van een aantal filters kunnen resultaten behaald worden die niet of nauwelijks meer een relatie hebben tot het origineel.

De beeldtaal waarin de fotograaf nu emoties uit kan drukken is daarmee spectaculair gegroeid. Het medium fotografie is na de grote stap van zwart/wit naar kleur nu overgegaan op de volgende stap, abstracte fotografie. De hoeveelheid aangeboden filters is zo groot dat alleen de verbeelding van de fotograaf nog een beperkende factor kan zijn.

Je zou kunnen zeggen dat een ervaren fotograaf een stuk popumuziek om kan bouwen tot een klassieke symfonie of een jazz-improvisatie. Een herkenbare foto wordt op vergelijkbare manier omgezet in een stuk abstracte fotografie.

Het enige dat nog telt is het licht. Het licht dat wordt omgezet is iets totaal anders. Iets totaal nieuws. Iets dat echt het eigene van de fotograaf weergeeft. Het zal ook de creatieve fotografen gaan scheiden van degenen die vooral op scherpe wijze de werkelijkheid weer willen geven, iets waar natuurlijk niets mis mee is.

Maar ook de fotograaf kan nu vrijgemaakt worden zoals dat eerder bij de kunstenaar het geval was. En wel omdat de technologie abstracte fotografie voor hem mogelijk maakt. Er zijn nu geen woorden meer nodig om uit te drukken wat de fotograaf voor ogen stond. Alles is weer te geven. En niet alleen in fysieke termen.

En vergelijkbaar met de tegenhangers in de beeldende kunst is de fotografie niet meer een middel om de exacte werkelijkheid weer te geven maar het gevoel dat deze werkelijkheid opwekt bij de maker van het werk, in dit geval dus de fotograaf. En daarmee mag de abstracte fotografie nu ook tot de echte beeldende kunsten gerekend worden en kan die eeuwige discussie of fotografie wel kunst is gestopt worden.

~~~~~~~| Een artikel van Artikelboer in opdracht van www.fotografietermen.nl |~~~~~~~
Dit artikel mag vrij gebruikt worden zolang er geen wijzigingen worden aangebracht en deze links ongewijzigd worden gelaten

Aangepast zoeken
Dit bericht is geplaatst in fotografie met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.