astrofotografie is een boeiende hobby die wel wat kennis vereist

Geschatte leestijd: 3 minuten

Astrofotografie is een boeiende hobby die wel wat kennis vereist

Astrofotografie is een leuke hobby

Wil je je verdiepen in de buitengewoon boeiende wereld van het heelal? Dan loop je al snel tegen wat geldelijke beperkingen aan. Astrofotografie kan dan een bijzonder leuke hobby zijn. Zeker voor de beginnende astronoom.

Er zijn vele mogelijkheden om mee te beginnen

Er zijn nogal wat mogelijkheden, om mee te beginnen. Zowel een analoge kleinbeeldcamera, een digitale camera of een speciale camera is geschikt. Maar bijvoorbeeld ook een Schmidt camera kan gebruikt worden om spectaculaire platen te schieten, Er zijn echter wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Zeker als u echt een succes van uw nieuwe astrofotografie hobby wilt maken.

Er is wat extra apparatuur voor astrofotografie noodzakelijk

astrofotografieU hebt allereerst een afstandsbediening nodig voor uw camera. Want u kunt natuurlijk moeilijk de hele tijd met uw vinger op de ontspanknop blijven zitten. En u hebt een zogenaamde “equatorial telescope mount” nodig. Die maakt het mogelijk om een bepaald onderwerp soms wel een uur lang te volgen.

Uiteraard hebt u een verbindingsstuk nodig om uw camera aan uw telescoop te bevestigen Wel zodanig dat ook het oculair gewoon blijft werken. Want scherpstellen met het matglas is nagenoeg onmogelijk. Zeker bij de geringe lichtsterkte waar we hier mee te maken hebben . Deze onderdelen moeten van een goede, deugdelijke kwaliteit zijn. Ander zal onze reis in de wereld van de astrofotografie snel tot teleurstelling leiden.

Er zijn meerdere mogelijkheden om een camera aan een telescoop te bevestigen. Één daarvan is om de camera aan de zijkant van de telescoop te bevestigen. Daar zijn speciaal  verkrijgbare hulpmiddelen voor beschikbaar. Bij een andere uitvoering gaat de camera aan de achterzijde van de telescoop. Dit is afhankelijk van de gebruikte apparatuur. Mogelijk moet u zich op dat punt even door een speciaalzaak voor laten lichten.

Iemand die heel simpel met astrofotografie wil beginnen kan de camera op een statief zetten, bij voorkeur met een flinke telelens en dan proberen om bepaalde duidelijke sterrenbeelden en dergelijke vast te leggen. Zorg er voor dat u goed op de hoogte bent met de instellingen op het gebied van gevoeligheid, iso-waarden, sluitertijden en dergelijke. Zorg ervoor dat u deze waarden gemakkelijk in kunt stellen, ook als het volslagen donker is. Een klein ledlampje kan daarbij wonderen verrichten.

Sommige camera’s en objectieven geven een mogelijkheid om handmatig scherp te stellen, in dit soort gevallen uiteraard op oneindige afstand. Moet u de instellingen regelen via één of ander menu op de camera zorg er dan ook hier voor dat u de manier van scherpstellen volledig beheerst

Maak een paar proeffoto’s op ver verwijderde objecten bij normaal daglicht om zeker te zijn dat alles goed ingesteld is. En als alles naar wens is dan gaan we de eerste stappen in de wereld van de astrofotografie doen

Als u de witbalans op standaard laat staan dan zal de lucht waarschijnlijk een roodbruine tint krijgen. Dat is normaal.
Als u de mogelijkheid hebt om de witbalans op Tungsten te zetten maak dan daar gebruik van.

Hebt u een paar opnamen genomen? Zet ze dan eerst eens op uw computer om ze echt goed en in detail te kunnen bekijken. Het wil nog wel eens dat de astrofoto’s nogal korrelig zijn. Dit is ruis van de sensor in combinatie met een hoge iso-waarde. Er bestaan verschillende programma’s om deze ruis sterk te verminderen. Vaak zelfs gratis van internet te downloaden.

Zeker met eenvoudige hulpmiddelen is astrofotografie vooral een kwestie van heel veel experimentern en uitproberen. Steeds kleine stapjes maken en het effect daarvan bekijken. Wees niet bang voor corrigeren en overdoen. Wees niet bang om iets weg te gooien wat niet honderd procent aan de eisen voldoet. Maar dan zal het echt niet lang duren voor u de trotse bezitter van een serie fraaie zelfgemaakte astrofoto’s bent.

~~~~~~~| Een artikel van artikelboer in opdracht van Fotografietermen.nl |~~~~~~~
Dit artikel mag vrij gebruikt worden zolang er geen wijzigingen worden aangebracht en de links in tact worden gelaten

Aangepast zoeken
Dit bericht is geplaatst in fotografie met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.