Beginnen met tekenen of schilderen is vaak eenvoudiger dan men denkt

Geschatte leestijd: 3 minuten

Beschikt u ook over talent voor tekenen of schilderen?

Tekenen of schilderen is populair. En terecht. Een steeds grotere groep mensen ontdekt dat ze best over de nodige kunstzinnige talenten beschikt. Of misschien niet zozeer hun talent maar wel het enorme plezier dat je kunt beleven aan het maken van een schilderij, boetseerwerk of beeldhouwwerk. Kortom, een kunstwerk dat je iets van jezelf kunt noemen. Een absoluut uniek iets, want er bestaat gegarandeerd geen tweede exemplaar, waar ook ter wereld.

tekenen of schilderen

Hoe kom je achter je talent?

Maar hoe kom je er achter of je een bepaalde aanleg voor boetseren, tekenen of schilderen hebt? Kunst uit een boek leren is lastig. Je moet toch eigenlijk iemand in je buurt hebben die je de eerste beginselen bij brengt en aan kan geven hoe je je werk steeds maar kunt verbeteren en die vooral ook aan kan geven wat je niet moet doen.

Wat is er nu eigenlijk mis?

Heel vaak zie je namelijk wel dat er iets aan je tekening of schilderij mankeert, maar wat? Verhoudingen kloppen niet, ontbreekt en noem maar op. Heel vaak is dat terug te voeren op een verkeerd gebruik van lijnen.

Goed perspectief is van doorslaggeven belang voor uw werkstuk

En een heel, heel belangrijk onderdeel van goed kunnen tekenen of schilderen is weten hoe de wetten van het perspectief eruit zien. Een tekening of schilderij kan nog zo goed geslaagd zijn, als het perspectief niet correct is dan zal er altijd iets zijn van “het is het net niet…”. Zonder dat je kunt zeggen wat er precies mis is. En dat kan nooit de bedoeling zijn. Voor perspectief tekenen is niet veel nodig. Een schetsboek, een lineaal en een passer zijn in het algemeen voldoende om de eerste beginselen onder de knie te krijgen.

De regels van perspectief zijn eenvoudig te leren

Veel talent hebben we daar nog niet voor nodig. Het is voldoende als we kans zien om de regels in praktijk te brengen. Natuurlijk kunt u cursussen of workshops volgen. Bijvoorbeeld via Het Juiste Perpectief

Daar organiseert men cursussen en workshops voor beginnende en meer gevorderde tekenaars die hun vaardigheid op willen halen. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om een cursus te volgen dan is er ook een boek beschikbaar waar veel elementen van de cursus bij inbegrepen zijn.

Zeker als u nog moet beginnen is dit zeker aan te raden aangezien een geslaagd perspectief de basis is van elke goede tekening en elk fraai perspectief.

Lijnwerking

Wat is de volgende stap die iedereen die gaat tekenen of schilderen zich eigen moet maken?  En die u ook nog gemakkelijk uzelf aan kunt leren? Dat is het effect van lijnen.

Een lijn moet overeen komen met wat u aan het afbeelden bent. Tekent u een moderne, strakke vaas, dan zult u daar strakke, dunne lijnen voor gebruiken. Voor dergelijke lijnen gebruiken we een hard potlood.

De dikte van de lijn sluit aan op het onderwerp

Maar tekent u de ruige stam van een knotwilg, dan past een dergelijke dunne strakke lijn totaal niet. Dan zullen we terug gaan grijpen op een dikke, veel minder strakke lijn. Een dergelijke lijn tekenen we met een zacht potlood, houtskool of conté krijt. Tekenmateriaal dat in elke zaak voor tekenmateriaal te vinden is. Deze techniek leert u maar op één manier. En dat is door het te doen en nog eens te doen…

Beginnen met perspectief is een goede keuze

Dus begin altijd met de wetten van het perspectief onder de knie te krijgen. Die vormen echt het fundament onder elke goede tekening. En ga dan gevoel ontwikkelen voor lijnen. Als we die belangrijke basisbegrippen maar beheersen. Dan kunnen we daarna eens verder gaan kijken. Bijvoorbeeld hoe we aan de verdere benodigde kennis en vaardigheden gaan komen. En welke mogelijkheden er dan zijn om les in tekenen of schilderen te nemen.

~~~~~~~| Een artikel van Artikelboer in opdracht van Het Juiste Perspectief |~~~~~~~
Dit artikel mag vrij gebruikt worden zolang er geen wijzigingen worden aangebracht en de links in tact worden gelaten

Aangepast zoeken
Dit bericht is geplaatst in tekenen met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.