Beleggen op basis van een gouden tip

Geschatte leestijd: 3 minuten

gouden tipAls iedereen om u heen, op uw lievelings website en in uw favoriete beleggingsblad het steeds maar over datzelfde gouden aandeel heeft dan is het wel heel lastig om weerstand te blijven bieden aan de neiging om het ook te gaan kopen.

Misschien is het uw collega die zijn geld verdubbeld zegt te hebben met een nieuw pharmaceutisch aandeel, misschien is het uw krant die een bepaald bedrijf als “de nieuwe Microsoft” of -moderner- de nieuwe Bitcoin promoot.

Het maakt niet uit waar de gouden tip vandaan komt, maar het is in het algemeen buitengewoon onverstandig om uw geld er zo maar in te steken. De consequenties kunnen zeer negatief zijn. Het proberen te profiteren van een gouden tip is vrijwel altijd een slecht idee en wel om een aantal van de volgende redenen:

De eeste reden is meestal vrij eenvoudig. De meeste superaandelen werden super om mensen een idee achter een bedrijf wel zien zitten. Maar een leuk idee en een financieel aantrekkelijk idee zijn vaak heel verschillende zaken.

Als een bedrijf geen goed doortimmerd businessplan kan overleggen dan zal het uiteindelijk waarschijnlijk niet erg profijtelijk zijn en dat is niet afhankelijk van het feit hoeveel mensen bereid zijn om geld in het bedrijf te steken.

Zie als voorbeeld daarvoor de vele bedrijven actief in de internet technologie die eind negentiger jaren de kop opstaken. In die tijd kon vrijwel elk bedrijf wel geld krijgen zolang het maar iets met “internet” van doen had, hoe gezocht en weinig realistisch het idee er achter ook was. Het onvermijdelijke resultaat was dat de meeste al snel door de mand vielen en uiteindelijk volkomen waardeloze investeringen bleken te zijn.
Na enkele jaren of nog eerder verdwenen ze geruisloos van de markt.

Er is nog enige vorm van bescherming mogelijk middels het gebruik van stoplossorders en dergelijke maar ook dat valt in de harde praktijk in het algemeen tegen.

Als u een gouden tip krijgt van iemand die zeer dicht bij de bron zit dan kan er een bepaalde waarde inzitten, zij het dat de betreffende figuur op dat moment waarschijnlijk illegaal bezig is. Bij een juiste uitvoering van de voorwetenschap wet is een gouden tip eigenlijk onmogelijk. Krijgt u er dan toch eentje dan is het waarschijnlijk dat het “gouden” effect er waarschijnlijk wel vanaf is.

Tegenwoordig is er een uitermate snelle manier van handelen mogelijk. De reactietijd op nieuws loopt eerder in de seconden dan in de minuten. Elke vorm van nieuws zal direct effect hebben op de koers van een aandeel. Als uw gouden tip dus maar een korte tijd later komt dan is het effect ervan al in de koers verwerkt en gaat u te duur kopen. Bedenk dat u ongetwijfeld niet de enige bent die het goede nieuws heeft vernomen.

 

Zeker als er veel mensen reageren op het goede nieuws is de kans groot dat de koers te hoog doorschiet. Het is niet onmogelijk dat u juist op die hoge koers gaat kopen. In de dagen erna stabiliseert de koers weer naar een normale waarde en dat was dan het einde van het plezier. In plaats van een superwinst te hebben zit u tegen een verlies aan te kijken.

U ziet, er zitten nogal wat haken en ogen aan het kopen op basis van gouden tips. Wees u daarvan bewust en ken de risico’s die aan deze handel verbonden zijn.

Er zijn bij elke vorm van beleggen een aantal prima manieren om aandelen te kopen. Er zijn prima manieren om aandelen te analyseren. Maar het net als iedereen achter een gouden tip aanhollen is zeker geen goede manier.


~~~~| Een artikel van Artikelboer in opdracht van Kennisbank Beleggen |~~~~~~~
Dit artikel mag vrij gebruikt worden zolang er geen wijzigingen worden aangebracht en de links in tact worden gelaten

Aangepast zoeken
Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.