calloptie schrijven

Geschatte leestijd: 2 minuten

calloptie schrijvenIn een ander artikel hebben we gezien dat een optie kunt kopen, en dat je dan met een calloptie een recht krijgt om bijvoorbeeld aandelen op een toekomstig moment voor een vooraf afgesproken bedrag te kopen.

Als je een recht hebt om te kopen, dan moet er dus iemand zijn bij wie je dat recht uit kunt oefenen. En die iemand mag zich niet bedenken, hij zit aan de verkoop vast, wat de koers van het aandeel waar de optie betrekking op heeft ook is.

Deze persoon is de verkoper van de calloptie, of ook wel de schrijver van de calloptie genaamd. Gaat u een calloptie vschrijven , dan neemt u de onvoorwaardelijke plicht op u om de aandelen te leveren voor het afgesproken bedrag. Ook al is de koers van het aandeel inmiddels veel hoger geworden. Voor het feit dat u de plicht op u neemt om de aandelen onder die voor u ongunstige omstandigheden te leveren, ontvangt u de premie, die de koper moet betalen. Het is deze premie die een calloptie schrijven zo interessant maakt.

Stel nu, dat u in april 100 aandelen ABC heeft, met een koers van 50. U verwacht niet dat ABC op korte termijn fors zal gaan stijgen, maar meer dat de koers ongeveer gelijk zal blijven. Nu schrijft u een contract (= 100 opties) call ABC okt 55. U ontvangt een premie van 2,50 per optie, dus 250 per contract. U neemt dan de plicht op u, om op de derde vrijdag van oktober, de uitoefendatum, 100 aandelen ABC te verkopen voor 55. Ook al staan ze dan op 100. Maar als de koers onder de 55 blijft, zal er niemand zijn om u aan uw plicht te houden. Ze kunnen de aandelen dan beter goedkoper direct via de beurs kopen dan via U. Maar de premie die u heeft ontvangen, die is voor U. Dus die is verdiend.

Zo kunt u dus verdienen in een markt die nauwelijks beweegt. Omdat u de aandelen heeft, loopt u niet veel risico. Het risico van daling van de aandelen is afgenomen, omdat u al 2,50 premie hebt ontvangen. Pas als het aandeel in oktober lager dan 47,50 staat kost het u geld. Daarboven maakt u winst.

Moet u toch verkopen, omdat de koers boven de 55 is gestegen, dan vangt u 55 voor uw aandelen, en de 2,50 premie had u al gehad. U vangt dus eigenlijk 57,50 per aandeeel. Ofwel 7,50 winst op een investering van 50. !5% in 6 maanden is 30% op jaarbasis. Niet slecht dus.

Dit maakt een calloptie schrijven voor bezitters van aandelen eigenlijk bijna verplichte kost. Het is eigenlijk alleen niet zinvol als de koers explosief stijgt. Maar dat soort koersexplosies komt maar heel zelden voor.

Bent u nu altijd uw aandelen kwijt ? Nee. U kunt ook de opties terugkopen, en desnoods een nieuwe calloptie schrijven. De premie die u ontvangt voor de nieuw geschreven callopties compenseert voor een groot deel, en soms bijna volledig, de kosten die u moet maken voor het terugkopen van de eerder geschreven callopties. Dit terugkopen en opnieuw schrijven noemen we het “doorrollen” van een calloptie.

Begrippen uit dit artikel:

Aandeel |
Schrijven |
Premie |
Uitoefendatum |
Calloptie


~~~~| Een artikel van Artikelboer
in opdracht van Kennisbank Beleggen
|~~~~~~~
Dit artikel mag vrij gebruikt worden zolang er geen wijzigingen worden aangebracht en de links in tact worden gelaten

Aangepast zoeken
Dit bericht is geplaatst in opties met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.