De absoluut noodzakelijke xml sitemap

Geschatte leestijd: 3 minuten

xml sitemap

Wat is een xml sitemap

Kent u het begrip sitemap voor uw website? Een sitemap heeft twee functies. De eerste is uw klanten een extra mogelijkheid te geven om te zoeken op uw website en de andere is om de zogenaamde spider, de software die voor een zoekmachine onze website doorzoekt, behulpzaam te zijn.

Want het doorzoeken van uw website is voor een stuk software zoals een spider of zoekrobot vaak aanzienlijk lastiger dan u denkt. Zo is het voor een spider onmogelijk om iets te doen met grafische elementen zoals plaatjes, foto’s, video’s, flashelementen en dergelijke. Er zijn wel hulpmiddelen om de spider te ietwat sturen maar meestal blijft dit behelpen.

Om dit probleem te omzeilen is de XML sitemap ontworpen die door vrijwel alle zoekmachines is overgenomen. De XML sitemap is eigenlijk niet meer dan een een lijst van alle webpagina’s die op uw website voorkomen. We kunnen bij de belangrijkste zoekmachines aangeven waar deze onze sitemap kan vinden en deze wordt nadat u deze voor de eerste keer naar de zoekmachine verzonden hebt, regelmatig opnieuw opgehaald en bekeken.

Ook is het mogelijk om aan de zoekmachine door te geven dat er iets veranderd is. We spreken dan van het “pingen” van de zoekmachine. Er wordt eens speciale code naar de zoekmachine gezonden met het adres van de gewijzigde sitemap. We hopen dat deze dan sneller wordt bijgehouden.

Standaard XML formaat

De meeste sitemaps zijn tegenwoordig in het zogenaamde XML formaat. We spreken van een XML sitemap Bij XML staan alle teksten tussen zogenaamde xmltags, dit zijn codes die tussen groter dan en kleiner dan tekens staan. De regel start met de openingstag en eindigt met de sluittag. Het verschil tussen beiden is het gebruik van de “/”. Stel dat we een NAW (Naam, adres en woonplaats) zouden willen coderen in XML dan zou dat er (vereenvoudigd) als volgt uitzien

Haal hier uwXML sitemap

:xml sitemap voorbeeld

Een lijst met uw webpagina’s ziet er ongeveer hetzelfde uit. De naam van de webpagina kan aangevuld worden met zaken als de datum waarop de pagina het laatst is aangepast, de wijzigingsfrequentie, een prioriteit etc. Daardoor bestaat de beschrijving van een webpagina al snel meerdere regels.

Het maken van een XML sitemap is voor een site met een paar duizend pagina’s dan ook al snel een enorme klus. Gelukkig zijn er inmiddels geautomatiseerde hulpmiddelen waarmee we deze XML sitemaps kunnen maken. Dit proces kan volledig zelfstandig werken op de server en zal de zoekmachines laten weten dat er een nieuwe versie is. Eenvoudig maar buitengewoon doeltreffend.
Een zeer handig en uiterst goedkoop hulpmiddel in deze is het programma XML sitemaps dat voor elke serieuze website eigenaar gewoon een absolute noodzaak is.

De prijs/prestatie van het programma is zondermeer verbazingwekkend en we durven het dan ook met gerust hart voor honderd procent aan te raden. U kunt het trouwens gewoon reallife even proberen met uw eigen site. Dan ziet u direct hoe de XML sitemap van uw website er uit ziet. En zult u het met ons eens zijn dat dit niet met de hand te doen is. Een handig bijproduct is een lijst met broken links. Die zijn niet alleen irritant maar zullen ook voor een lagere waardering door de zoekmachines zorgen.

~~~~~~~| Een artikel van Artikelboer  |~~~~~~~ 

Aangepast zoeken
Dit bericht is geplaatst in e-commerce, HTML, seo met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.