De driepuntsverlichting voor Video

Geschatte leestijd: 3 minuten

driepuntsverlichting

driepuntsverlichting voor Video

U hebt de grote lijn van uw video te pakken, u hebt alle informatie verzameld die u maar nodig hebt en u bent klaar om naar buiten te gaan om de video te gaan schieten die het verkeer naar uw website zal gaan verbeteren omdat millioenen mensen over een bepaald onderwerp geïnmformeerd gaan worden.
Er is echter nog wel een probleem. Als u een proefopname maakt of wellicht alleen maar door de viewfinder kijkt dan zult u zien dat er niet al te veel licht is. En hoe gaat u dat probleem oplossen? Daarom zijn hier een paar tips om aan meer bruikbaar licht te komen en het licht dat u juist niet nodig hebt kwijt te raken.

driepuntsverlichting_2 Het belangrijkste is het hoofdlicht. U dient dus goed de mogelijkheden van deze lichtbron te kennen. Het is een flinke lichtbron die in het algemeen vóór uw onderwerp zal staan. Dat wil niet zeggen dat het er loodrecht voor staat wat dan zal het licht het onderwerp doods, vlak en saai maken. Daarnaast ontstaan er vaak hele lelijke schaduwen. Het is daarom beter om het licht onder een hoek van 30 tot 45 graden te laten staan ten opzichte van de positie loodrecht op het onderwerp. Op deze manier krijgt u een prima uitgelicht onderwerp zonder het plat te slaan.


Het volgende licht in dit driepuntsverlichting concept is het opvullicht. Dit licht komt aan de andere kant van de camera te staan. Het zorgt voor een sterke vermindering van de schaduwen die door het hoofdlicht worden veroorzaakt. Het is wel de bedoeling dat het effect van het hoofdlicht niet teniet gedaan wordt door dit opvullicht. Het is daarom meestal aan te raden om het niet op volle kracht te laten branden maar bijvoorbeeld op halve kracht. Om een al te fel effect te voorkomen is het aan te raden om nog een diffusor voor het invullicht te zetten. Dit zal het effect ten goede komen

Het laatste ondriepuntsverlichting-3derdeel van het driepuntsverlichting concept is de achtergrondverlichting. Dit doet precies wat de naam al doet vermoeden, het zorgt voor de verlichting van de achtergrond achter ons onderwerp. Als het goed gedaan wordt ontstaat er een soort rand van licht rond het onderwerp. Een belangrijke taak omdat dit er voor zorgt dat ons onderwerp min of meer los komt van die achtergrond. Het is ook zaak dat het licht uit de richting van de camera komt om allerlei accentuering van oneffenheden en schaduwvorming te voorkomen. Het is niet altijd gemakkelijk om de lamp uit het zicht te zetten en daarom hangt deze nogal eens aan het dak. Ook twee lampen schuin aan de zijkant worden nog wel eens gebruikt.


Zorg ervoodriepuntsverlichting-4r dat alle goed bevestigd is en niet om kan vallen of nog erger, omlaag kan vallen van het plafond. Bestudeer goed het effect om te voorkomen dat er door de achtergrondverlichting lelijke schaduwen gaan ontstaan. Deze fout wordt nog wel eens gemaakt en doet het onderwerp meestal geen goed.

Met deze basisopstelling van uw lampen in dit driepuntsverlichting concept loopt u weinig risico op een totale mislukking maar het gevaar zit hem in de vele details die een rol kunnen spelen. Wees kritisch en niet al te snel tevreden. Overigens geldt wat hier beschreven is niet alleen voor video, ook een fotograaf kan er iets aan hebben.

~~~~~~~| Een artikel van Artikelboer in opdracht van www.fotografietermen.nl |~~~~~~~
Dit artikel mag vrij gebruikt worden zolang er geen wijzigingen worden aangebracht en de links in tact worden gelaten

Aangepast zoeken
Dit bericht is geplaatst in fotografie, video met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.