de New York Stock Exchange op 9-11

Geschatte leestijd: 2 minuten

New York Stock ExchangeWaarschijnlijk was er geen gebeurtenis in de Amerikaanse geschiedenis zo dramatisch als de aanslagen van 11 september 2001. Toen in de tweede wereldoorlog de aanval op Pearl Harbour gebeurde waren er slechts live radio-uitzendingen die nieuwe ontwikkelingen in de huiskamer konden brengen met foto’s van de slachting een paar dagen later in de krant, maar op 11 september hadden we directe televisiebeelden in onze huiskamers. Beelden die bij de mensen die ze gezien hebben nog steeds in het geheugen staan gegrift.

Behalve alle andere gevolgen van deze verschrikkelijke dag heeft wereld van de financiële markten een klap gekregen.

Bij de aanslagen was de handel op de New York Stock Exchange op Wall Street, dat dicht bij het World Trade Centers was gevestigd nog niet eens begonnen. Iedereen die inmiddels het beursgebouw aan Wallstreet binnen was gekomen werd verzocht om binnen blijven totdat het buiten weer veilig zou zijn

Veel mensen binnen het beursgebouw gaven later aan dat ze de grond voelden schudden toen de twee torens van het World Trade Centre instortten. Het beursgebouw werd daarmee een toevluchtsoord voor de mensen die op de vlucht waren voor de reusachtige wolk van stof, rook en puin die verscheen nadat de torens ingestort waren.

De gebouwen van de New York Stock Exchange zelf waren niet beschadigd tijdens de aanslagen maar een grote telefooncentrale van waaruit het telefoonverkeer voor de gehele wijk in het zuiden van Manhattan werd geregeld werd zwaar beschadigd, zodat de handel over de vloer van de beurs onmogelijk was.

De New York Stock Exchange bleef gesloten tot 17 september. Het was de langste periode dat de Amerikaanse effectenmarkt gesloten zou blijven sinds 1933 en de Grote Depressie. Tijdens de eerste handelsdag na de aanslagen verloren de markten meer dan 680 punten, de grootste daling op één dag in de geschiedenis van de New Yorkse beurs tot dat moment.

Hoewel de daling op de New York Stock Exchange uiteindelijk slechts goed was voor iets meer dan 7 procent, wordt het nog steeds beschouwd als een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de Amerikaanse effectenmarkt. Tegen het einde van die eerste week dat de beurs weer open was verloor de Dow Jones meer dan 1360 punten of 14 procent van haar waarde. Het zou de geschiedenis in gaan als de slechtste week aller tijden. Het totale kapitaalverlies werd werd geschat op ongeveer 1,2 triljoen euro.

De gebeurtenissen van 11 september hebben zoals bijna overal ook geleid tot een dramatische toename van de veiligheidmaatregelen rondom de beurs. Velen zijn bang dat ook de New York Stock Exchange een doelwit zou kunnen vormen bij toekomstige aanvallen.

De gebeurtenissen van 11 september leven nog steeds in de hoofden van iedereen die ze heeft ervaren. Voor de mensen op Wall Street is het evenement nog moeilijker te vergeten. Maar volgens veel Amerikanen kwam de New York Stock Exchange er sterker door terug en dat gold ook voor de natie als geheel. De jaren na 2001 waren ook relatief goede beursjaren totdat in 2008 een heel ander soort ramp de markten trof, namelijk de kredietcrisis.

~~~~|Een artikel van Artikelboer in opdracht van Kennisbank Beleggen|~~~~

Aangepast zoeken
Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.