delegeren, een belangrijke kunst

Geschatte leestijd: 2 minuten

delegerenNiemand kan alles in een bedrijf alleen doen. Dus wordt er al snel gekeken naar het afschuiven van werkzaamheden en of bevoegdheden. En zodra we spreken over het verleggen van bevoegdheden naar een ondergeschikte praten we over delegeren.

Als we in het woordenboek kijken dan is delegeren het overdragen van bevoegdheden. De term wordt in het algemeen alleen gebruikt in bedrijven. Degene die delegeert zal in het algemeen een manager in een bedrijf zijn. Hem noemen we de delegerende ofwel hij die delegeert. Degene die de bevoegdheden krijgt is de gedelegeerde ofwel degene aan wie het werk is overgedragen. Dit zal in het algemeen een medewerker van de manager zijn.

Nu heeft die medewerker natuurlijk ook een normale taak. Hetgeen hij gedelegeerd krijgt staat daar in principe los van. Wat hij er bij krijgt is eigenlijk een deel van de bevoegdheden van zijn manager. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering blijft dus altijd voor de manager. Mogelijk krijgt de medewerker extra bevoegdheden die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van zijn taak.

Voor een manager is het altijd prettig als hij enkele vertrouwde medewerkers heeft aan wie hij dit soort taken kan delegeren. Het geeft de manager de nodige flexibiliteit en het vergroot zijn werkcapaciteit aanzienlijk. In principe is delegeren iets voor één bepaalde taak met een eindige levensduur.

Soms kan deze een permanent karakter krijgen maar dan zal ook de plaats van de gedelegeerde in de organisatie anders worden en zal dit meer een soort staffunctie worden.

Delegeren kan echter ook verkeerde verwachtingen wekken. De gedelegeerde zal zijn werk al snel als belangrijker gaan ervaren en zal dan de daarbij behorende emolumenten gerealiseerd willen zien. Vooral in grotere organisaties met strakke regels voor promotie en salarisverhoging zal dit al snel een probleem zijn.

Haal hier uwXML sitemap

Delegeren is dus niet iets wat zomaar in elke organisatie ingevoerd kan worden maar gezien de voordelen die het voor het management biedt zou elk bedrijf er op voorhand wel een stukje beleid voor uit moeten stippelen.


~~~~~~~| Een artikel van Artikelboer in opdracht van Effective@web |~~~~~~~

Aangepast zoeken
Dit bericht is geplaatst in management met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.