eBay, de eerste tien jaar van de site met een verbazend snelle start

Geschatte leestijd: 3 minuten

eBay, de eerste tien jaar met een verbazend snelle start

eBay
eBay werd opgericht in September 1995 door een persoon met de naam Pierre Omidyar. Pierre woonde in San Jose. De site heette toen trouwens nog AuctionWeb.  Deze  was bedoeld om een online marktplaats te worden. De eerste set codering voor de website was in een weekend gerealiseerd.

eBay was niet de eerste

Op dat moment waren er vijf van dit soort veilingwebsites op het internet te vinden. De naam ‘eBay’ is afgeleid van de eerste website van zijn bedrijf. Deze luisterde naar de naam Echo Bay. De originele naam werd dan ook ‘eBay AuctionWeb’. En dit werd al snel ingekort tot eBay.com. Het eerste object dat daarna ooit via eBay werd verkocht was een  laseraanwijzer. Deze bracht nog $14 op hoewel hij defect was.

eBay werd snel populair

De site werd al snel populair bij het grote publiek. Verkopers kwamen met allerlei voorwerpen aanzetten. Zelfs voor de vreemdste objecten bleek namelijk wel een koper te vinden te zijn. Alles was bovendien nog gebaseerd op onderling vertrouwen. En dat bleek dus opmerkelijk goed te werken. De site had daardoor nauwelijks toezicht nodig. De  site was zodanig ontworpen dat er een kleine commissie per verkoop gegenereerd werd. De opbrengst werd geheel gestoken in de uitbouw van het bestaande bedrijf en “auctionweb”.

Hobby werd baan

Toen begon er geld over te blijven. En vervolgens ging Pierre Omidyar er meer aan over houden dan aan zijn eigen salaris. En dus besloot hij daarom zijn baan die hij tot dat moment nog had te stoppen. Om zich daarna vervolgens geheel aan eBay te gaan wijden.

Feedback bleek praktisch

Één van de eerste uitbreidingen bleek in 1996 een faciliteit voor feedback te zijn. Die maakte het voor zowel kopers als verkopers mogelijk  om een waardering aan elkaar te geven. Dat maakte zowel kopen als verkopen via eBay een stuk veiliger.

EBay breidt uit

In 1997 werd AuctionWeb’s met de naam van het bedrijf definitief omgezet in de nieuwe naam. Want de site en het bedrijf waren namelijk in de praktijk onder die naam bekend. En afwijkende namen zorgden alleen maar voor verwarring. Er werd nu ook veel geld gestoken in adverteren,  Het duurde dan ook niet lang voordat het miljoenste object was verkocht. Dat was overigens een speelgoedbeest in de vorm van Pino uit Sesamstraat.

De dotcom hausse zorgde voor geld

In 1998 zat de financiële wereld op de top van de dotcom hausse. En de veilingsite werd “big business”. Dit maakte het mogelijk om allerlei topmanagement, strategiespecialisten en dergelijke in te huren.

eBay overleeft de internet bubble

Mensen werden aangemoedigd om echt van alles te gaan verkopen. En niet alleen verzamelwaardige artikelen. eBay groeide gestaag uit tot een gigantische website. Je kon het zo gek niet bedenken of het was er te koop. eBay overleefde het uiteenspatten van de zogenaamde internet bubble. En de site is het daarna eigenlijk alleen maar beter gaan doen.

Geografische uitbreiding

1999 breidde het bedrijf  zich over de gehele wereld uit. Bijvoorbeeld met het lanceren van websites in de UK, Australië and Duitsland. eBay kocht half.com, een bedrijf dat te vergelijken was met Amazon. En in 2002 werd daarna de betaalservice PayPal aangekocht.

eBay draait goed

Pierre Omidyar heeft al met al naar schatting $3 miljard aan eBay overgehouden. Er wordt geschat dat van elke 100 dollar die op de wereld wordt uitgegeven ongeveer 14 dollar via eBay uitgegeven wordt.

Overname marktplaats

In Nederland is deze veilingsite altijd nog een beetje achtergebleven bij Marktplaats. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat ook dit bedrijf  is overgenomen als strategische investering.

~~~~~~~| Een artikel van Artikelboer |~~~~~~~
Dit artikel mag vrij gebruikt worden zolang er geen wijzigingen worden aangebracht en de links naar dit artikel blijven bestaan

Aangepast zoeken
Google
Dit bericht is geplaatst in marketing met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.