Een alternatief voor de euro? Waar is dat nu weer goed voor?

Geschatte leestijd: 5 minuten

De onderliggende vraag van de e-Gulden

Een alternatief voor de euro? Waarom eigenlijk? Eigenlijk is dat de onderliggende vraag van de e-Gulden. e-Gulden wordt overigens ook wel de Nederlandse Bitcoin genoemd. Een simpele vraag, waar niet eens zo heel snel een pasklaar antwoord op te geven is. Zekerals die vraag over een alternatief voor de euro u zomaar voor de voeten wordt geworpen.

Waarom een alternatief voor de euro als die toch prima voldoet?

U gaat gewoon met uw pinpas naar de Dirk of de Jumbo, doet daar uw dagelijkse boodschappen en geeft een stapeltje bankbiljetten met wat pasmuntjes aan de aardige dame achter de kassa. Allebei bent U tevreden. Wnt u hebt uw boodschappen, de Jumbo of de Dirk heeft nu  uw Euro’s. Dat is de werking van de Euro zoals u die ervaart in de dagelijkse praktijk. En daar is helemaal niet zoveel mis mee, nietwaar? Dus waarom zou er een alternatief voor de euro nodig kunnen zijn? Is dat geen onzin?

Een alternatief voor de euro

 Is een alternatief voor de euro belangrijk bij sparen?

Misschien houdt u aan het einde van de maand nog wel wat euro’s over. Die spaart u dan volgens goed nederlands gebruik op. Wie wat bewaart die heeft wat, nietwaar? Sparen voorkomt dat we ooit in zwaardere tijden een beroep op anderen moeten doen omdat we zelf geen geld en geen reserves meer hebben.


Overigens een prima uitgangspunt. En met dat geld gaat u vervolgens naar de bank, al dan niet via internet. En u zet het op uw spaarrekening waar u er 0,20% rente over ontvangt. Zo. Dat tikt aan voor uw oude dag, mits u wel heel erg oud gaat worden voordat u uw rente opneemt.

Economen verdelen nu schulden in plaats van geld

Maar waarom is die rente dan zo laag? Nu, een belangrijke reden is de omslag in het vak economie. Vroeger leerde ik bij staathuishoudkunde (zo heette dat vak toen nog) dat economie te maken had met het verdelen van welvaart over de mensen. Tegenwoordig geldt dat op zich nog steeds, alleen bestaat de verdeling van welvaart nu uit de verdeling van schuld. Die schuld hebben alle landen onderling aan elkaar en de landen ook nog eens aan hun inwoners. Om over de schulden van de inwoners onderling en aan hun geldschieters (de banken) maar te zwijgen.

Inflatie helpt overheden van hun schulden af

De mooiste manier om schulden af te lossen is middels inflatie. Vraag het een huizenbezitter. Hij hoeft er niets voor te doen. De inflatie lost zijn hypotheek wel voor hem af. En voor de staat geldt hetzelfde. Die onafzienbare staatsschuld, die niet meer af te lossen valt, kan alleen maar bestreden worden met inflatie. En laat nu het creeëren van inflatie het doel zijn van de Europese Centrale Bank. Ze geven het zelf toe. Alleen wordt het gecamoufleerd met dure termen als “Quantitatiev easing” waar hippe en snelle jongens in de politiek dan weer “QE” van maken en consultants in hun jargon spreken over “monetaire financiering”. Prachtig toch? Al die automatische aflossing? Al die automatische waardevermindering? Nee, die zitten echt niet op een alternatief voor de euro te wachten.

Er is geen vraag naar uw geld en dus betaalt niemand er voor

Daarnaast is er een overschot aan geld. En dus gaat niemand voor geld betalen. Ofwel niemand gaat u rente betalen als u uw geld uitleent. Waarom zou men dat doen? Via de ECB is geld zo goed als gratis te krijgen. Kortom, u krijgt geen of nauwelijks rente en er sprake van waardevermindering van uw kapitaal.

Uw spaargeld wordt minder waard

“Waardevermindering?”, zult u nu zeggen? Maar mijn spaargeld voor slechtere tijden dan? Wordt dat dan ook minder waard? Ja. Dat wordt inderdaad minder waard.

Oh, maar ik heb een pensioen.

Nou, zegt u dan misschien, daar heb ik geen last van want ik heb een pensioen. Een alternatief voor de euro is wat mij betreft niet nodig. En waarom denkt u nu dat er iedere keer in de krant staat dat uw pensioenfonds het zo slecht heeft? Inderdaad, die hebben hetzelfde probleem. Hun kapitaal verdampt waar men bij zit. Dankzij de regering, dankzij de Europese Centrale Bank met zijn “KJoe IE” politiek.

Stel dat de overheid verstandig zou moeten worden

Wat zou er gebeuren als er geld kwam waar de overheid zijn schulden niet mee af kon lossen, zodat men op een verstandige politieke manier van de schulden af zou moeten komen? Wat zou er gebeuren als uw appeltje voor de dorst een complete appelboom werd in plaats van een handvol opgedroogde pitten?

Stel dat uw pensioen meer waard werd in plaats van minder

Wat zou er gebeuren als u een pensioen kreeg dat steeds meer waard werd zodat die hatelijke brieven dat uw pensioen helaas weer niet aan de prijsontwikkeling kan worden aangepast, achterwege kunnen blijven?

Stel dat geld niet geschikt zou zijn voor politieke spelletjes

Wat zou er gebeuren als er geld zou zijn dat de overheid niet naar eigen goeddunken kon bijdrukken voor politieke spelletjes? Zodat men gezonde politiek zou moeten gaan bedrijven in plaats van alles met meer schuld te financieren?

En zou het niet mooi zijn als u straks met datzelfde geld gewoon nog steeds naar de Jumbo en de Dirk kon gaan? Dat u er gewoon hetzelfde mee kon doen als met uw euro?

De techniek is al jaren beschikbaar

“Misschien wel maar het kan niet”. Dat zullen velen nu zeggen. Maar waarom niet? De technologie is al beschikbaar sinds in 2009 de eerste Bitcoin het leven zag.. Deze hiepermoderne technologie op basis van blockchain is veiliger en betrouwbaarder dan welke vorm van digitale opslag van geld ook. Zo betrouwbaar en controleerbaar voor iedereen die dat wil, dat instanties als banken straks voor het betalingsverkeer gewoon kunnen vervallen.

De bank is bij e-Gulden verdwenen

U betaalt met e-Gulden gewoon vanuit uw portemonnee naar de portemonnee van de ontvanger. Gewoon onderling. Van portemonnee naar portemonnee. Zonder bank. Zonder tussenpersoon. Met geld dat geen geldontwaarding kent. En dus geen slinkende pensioenen, geen slinkende spaarpotjes, geen stijgende prijzen van alles wat maar in de winkel ligt.

De oplossing ligt al vier jaar op de plank

e-Gulden is al vier jaar verkrijgbaar. Het is de Nederlandse variant van de Bitcoin. Maar de tijd was er tot nu toe nog niet rijp voor. Maar die tijd is  nu wel rijp aan het worden. Nu nog zorgen dat er mensen komen die van het bestaan van e-Gulden afweten want die zijn er helaas na die vier jaar nog nauwelijks.

De e-Gulden. Binnenkort ook in uw portemonnee. En in uw winkelstraat. De enige voorwaarde is eigenlijk dat u het wilt.

De egulden kent overigens nogal wat synoniemen.  Naast egulden en e-Gulden zijn dat bijvoorbeeld electronic gulden, elektronische gulden, e gulden, digitale gulden en Nederlandse bitcoin.

Dit bericht is geplaatst in cryptogeld met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.