eerste naaiproject kiezen? Dan is een kussen een goed idee.

Geschatte leestijd: 3 minuten

eerste naaiproject? maak het niet te moeilijk.

Mijn eerste stappen

Mijn eerste naaiproject? Daar had ik eigenlijk nooit over nagedacht. Heel veel jaren terug kocht ik ook een naaimachine en ging er van uit dat ik mijzelf dat wel aan zou leren. Het zag er niet echt moeilijk uit. Eigenlijk een soort van puzzel waarbij je de stukje aan elkaar zet met een draad in plaats van ze op tafel te leggen.

Het leek me wel een leuke hobby om zelf eens het een en ander te kunnen maken. Ik ben een liefhebben van excentrieke kleding en daar is lastig aan te komen dus als je het zelf kunt is dat mooi meegenomen. Kortom, ik was toe aan mijn eerste naaiproject.

Begin simpel

In de winkel werd me aangeraden om vooral simpel te beginnen en de ingewikkelde kleding nog even te laten voor wat die was.

“Een goed project om mee te beginnen en je naaimachine een beetje te leren kennen is een kussen”, zo kreeg ik te horen.  Dus laten we dat doen. Het ontwerp voor het eerste naaiproject was een feit.

Project 1, een kussen voor de bank

Een kussen is in feite niet veel meer dan twee vierkante stukken stof die je aan elkaar naait en dan opvult. Er is niet eens een patroon voor nodig en we zitten niet met het probleem dat het moet passen. Als je een vierkant stuk stof af kunt knippen kun je een kussen maken.

een scherpe schaar voor uw eerste naaiproject
een scherpe schaar is heel belangrijk

Project 2, een zomerjurk

Wil je daarna met kleding aan de gang dan is een simpele jurk een aanrader. Zeker een losse zomerjurk stelt niet veel eisen qua pasvorm en is een prima oefenstuk. Je kunt een jurk voor jezelf maken of mogelijk voor een dochtertje.

Wat is er nodig

Zeker als je net begint heb je nog wat aanvullende zaken nodig.

Om een paar noodzakelijke dingen te noemen:

  • Een geschikt patroon
  • geschikte stof
  • Naaigaren
  • Een goede scherpe schaar
  • Naalden en spelden
  • En check altijd goed of je patroon nog andere zaken vermeld

Ken uw naaimachine

Het belangrijkste nu is te zorgen dat de naaimachine goed bedraad wordt, wat wil zeggen dat het naaigaren goed door alle oogjes loopt. Dit is heel belangrijk voor de goede werking dus neem het handboek er de eerste keren even bij. Er zijn flinke verschillen tussen de merken naaimachines dus een handleiding is zeker geen overbodige luxe.

Lees alles heel goed door

Leg alles grijpklaar op de tafel, liefst een tafel waar alles even kan blijven liggen. Lees dan alle instructies bij het patroon goed door en zorg dat u alles begrijpt voor u begint. Meestal zijn er meedere kledingmaten mogelijk, zijn er adviezen voor de keuze van de stof en andere belangrijke informatie. Nogmaals, zorg dat alles duidelijk is voordat u de schaar in de stof zet want dan is er geen weg meer terug. (hooguit naar de winkel voor nieuwe stof)

Kies de juiste uitvoering

Bepaal de uitvoering van de kleding die u wilt. Veel patronen hebben meerdere mogelijkheden zoals kort of lang, met of zonder mouwen etc. Dan weet u welke delen van het patroon u nodig hebt.

Begin met een eenvoudig patroon

Ga zeker de eerste keer aan de gang met stof met een eenvoudig patroon er op. Beslist niet teveel drukke patronen, strepen etc. Neem een dunne soepele stof die relatief gemakkelijk te verwerken is. Begin eenvoudig en ga over op moeilijker projecten als u het lekker onder de knie krijgt.

Moet de stof gewassen?

Soms is het nodig de stof eerst te wassen omdat deze nog wel eens wat wil krimpen. Dat kan dan beter eerst gebeuren voordat ons werkstuk straks krimpt waardoor u het product van al uw inspanningen niet dragen kunt.

spelden voor uw eerste naaiproject
zorg altijd voor voldoende spelden voor het grijpen

Uitleggen en vastspelden

Leg de uitgeknipte delen van het patroon op de stof en zet ze vast met spelden. Vaak moeten de delen op een speciale manier op de stof worden gelegd maar dat staat wel ergens in het patroon aangegeven. De volgende stap is alles uit te knippen.

Doe rustig aan

In de instructies bij het patroon staat wel aangegeven welke volgorde u aan moet houden bij het aan elkaar naaien. Zorg ook hier weer dat u alles goed doorziet voor u ook maar iets aan elkaar naait want van loshalen wordt het allemaal niet beter.  Doe rustig aan en forceer niets. U hebt het helemaal door? Dan neemt u de naaimachine en naait alles aan elkaar. Neem steeds 2 delen, net zolang tot alles aan elkaar zit en het op een zomerjurk gaat lijken. Bent u klaar, dan is het tijd om u nieuwe creatie aan de wereld te laten zien!

Dit bericht is geplaatst in Hobbies, kleding maken met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.