Een modellenwebsite, belangrijk of onzin?

Geschatte leestijd: 3 minuten

modellenwebsiteAls een model over promotie denkt dan is tegenwoordig natuurlijk de eerste gedachte “ik heb een modellenwebsite nodig”. Laten we het nut en de mogelijkheden daar eens van bekijken.

De grootste vraag is natuurlijk wat je ermee wilt. Verwacht je via deze modellenwebsite ontdekt te worden? Laten we dan eens op de stoel van de opdrachtgever gaan zitten. Deze producent of artdirector heeft het druk. Razend druk. Tijd is geld voor deze personen. Verwacht je dat deze man of vrouw een paar duizend modellenwebsites gaat bezoeken via Google of zoiets om daarna pas het model te kiezen dat voor ogen staat? Ik denk dat we allebei het antwoord wel weten: Dat gebeurt natuurlijk niet. Die persoon belt een hem bekend modellenbureau en geeft dat bureau een opdracht om op zoek te gaan naar een bepaald model volgens de eisen die hij daaraan stelt.

Heeft je modellenbureau wat aan die modellenwebsite? Nu, de meeste bureaus hebben zelf sites maar die dienen alleen als etalage of uithangbord voor zichzelf want hier geldt hetzelfde verhaal als bij die eigen site. Wel hebben ze een intern portfolio systeem waar ze jou met een beetje geluk in plaatsen en waar bij een aanvraag in gaan selecteren. De foto’s daarin komen van eigen fotografen om er een eenheid in te krijgen. Dus daar is een modellenwebsite ook niet nuttig voor.

Vervangt een modellenwebsite je portfolio? Als je het voorgaande gelezen hebt dan is het antwoord direct al duidelijk: Een website kan geen echt portfolio vervangen. Je kunt hem niet meenemen onder je arm, je kunt het tijdens een interview of een “go-see” niet even laten zien. Ook op deze vraag is het antwoord dus weer negatief.

Heeft een modellenwebsite dan helemaal geen doel? Natuurlijk is een modellenwebsite wel degelijk nuttig. Namelijk voor het opbouwen van een netwerk van fotografen, collega-modellen, visagisten en andere personen die in de modellenwereld rondlopen. En een dergelijk netwerk is heel belangrijk om een beetje bekendheid te krijgen. Verwacht er echter, gezien het bovenstaande, geen wonderen van om betaald(!) werk te vinden, want dat zal hoogstwaarschijnlijk niet gaan gebeuren. Contacten en TFP/TFCD shoots zul je er waarschijnlijk wel aan overhouden en dat is uiteraard ook nooit weg.

Ga dus geen kapitalen uitgeven aan een modellenwebsite. De kans dat behalve enkele bekenden, anderen die site gaan zien is vrijwel nihil. Je site verdwijnt tussen tienduizenden andere modellensites en zal er waarschijnlijk niet of nauwelijks tussen te vinden zijn. Ga op zoek naar sites die bedoeld zijn om gevonden te worden. Zoek een webontwerper die daar de nadruk op legt en niet op de schoonheid van het ontwerp want daar zul je weinig tot niets aan hebben. In de praktijk is het meestal zo dat hoe mooier een site qua grafisch ontwerp is hoe slechter deze te vinden zal zijn.

Een uitgebreidere beschouwing over het nut en de vindbaarheid van websites vindt je op http://tinyurl.com/vind-mij. Een gratis of zeer voordelige modellenwebsite vind je als model bij Mainport Art Productions

Een bijdrage van model Henriëtte. Dit zeer ervaren model staat bekend als uiterst betrouwbaar en zeer veelzijdig. Via haar website www.tekenmodel.com zijn haar andere sites met 2d en 3d kunst en fotografie te vinden. Haar publicaties vindt u op www.modelposes.nl

Aangepast zoeken
Dit bericht is geplaatst in modelwerk met de tags , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.