De effectenbeurs voorspellen

Geschatte leestijd: 3 minuten

effectenbeurs voorspellenIets wat mensen al proberen te bewijzen sinds de beurs bestaat, is of De effectenbeurs voorspellen is of niet. Om meteen maar het standpunt van Kennisbank beleggen duidelijk te stellen: Naar ons idee laat het effectenbeurs voorspellen zich vergelijken met het voorspellen van het weer. Hoe verder weg de voorspelling, hoe minder er van klopt. Dat geldt niet alleen voor het weer maar ook voor voorspellingen rond de beurs. Niemand heeft de kredietcrisis aan zien komen. Iedereen denkt dat hij wel weet hoe het af zal gaan lopen. Een vreemde manier van benaderen.

Om toch een houvast te hebben bij het effectenbeurs voorspellen in verband met het investeren in aandelen zijn er in de loop der jaren een groot aantal voorspel-technieken ontwikkeld. Sommigen daarvan houden zich bezig met het proberen te voorspellen van allerlei economische grootheden, waaruit de richting bepaald zou kunnen worden, anderen zoeken het in het analyseren van koerspatronen, statistiek en andere rekenmethoden. Het bestuderen van economische grootheden wordt wel aangeduid met “fundamentele analyse”, het bestuderen van koerspatronen met “technische analyse”. De strijd tussen beide groeperingen neemt af en toe enigszins religieuze vormen aan: Geen van beide partijen kan namelijk het eigen gelijk bewijzen, maar evenmin het ongelijk van de tegenpartij aantonen.

Grofweg kun je stellen dat we de meeste fundamentele analisten vinden bij banken en grote beleggers als pensioenfondsen, en de technisch analist bij de meer gespecialiseerde adviseurs en particulieren. Ook beleggingstijdschriften zijn vaak op fundamentele analyse gebaseerd. Hierbij is wel sprake van een schuivende beweging. Het vak van beleggingsanalist komt door allerlei missers en schandalen steeds meer onder druk te staan. Technische analyse is relatief gemakkelijk te leren en de benodigde informatie, alsmede de hulpmiddelen om die informatie te verwerken, is gemakkelijk te verkrijgen. Bijvoorbeeld via internet. Daarom gaan steeds meer particulieren beginnen om zelf hun portefeuille te onderhouden en gaan zelf aan het “effectenbeurs voorspellen”. En vaak met een zeer opmerkelijk succes.

Want hoe verschillend de inzichten van de professionals zijn is in tijdschriften die overzichten van voorspellingen van analisten produceren goed te zien. Als je 10 analisten neemt, zeggen bijvoorbeeld drie van hen “kopen”, drie anderen willen verkopen en de overige vier vasthouden. Kortom, je hebt er nauwelijks enig houvast aan.

In de Verenigde staten is deze strijd eigenlijk al gestreden, daar heeft de technische analyse, ondersteund door een heleboel computerprogramma’s en dergelijke, inmiddels de strijd vrijwel gewonnen. Met name de totaal verkeerde inschatting die over de interneteconomie en de kredietcrisis werden gemaakt heeft de geloofwaardigheid van de fundamentele analyse daar een stevige tik gegeven.

Verwacht mag worden dat de technische analyse ook geleidelijk aan in Europa en Nederland nog verder door zal breken, hoewel het hier nog op nodige weerstand en koudwatervrees stuit. Technische analyse kent een groot probleem, namelijk dat het absloluut niet geschikt is voor voorspellingen voor de langere termijn. Maar zoals we al in het begin gesteld hebben: Het is net als met de weersverwachting. Voor de korte termijn is er nog wel wat van te zeggen, voor de langere termijn is er echt helemaal niemand die het weet. Tenzij we in algemeenheden vervallen zoals het feit dat het in de winter gemiddeld koeler is dan in de zomer. Zodat we in de winter kunnen voorspellen dat de temperatuur het komend half jaar wel omhoog zal gaan.

Bij het opzetten van een aandelenportefeuille dient dit punt dan ook grote aandacht te krijgen, en verdient een neutrale visie, dus geen visie die uitgaat van x-procent stijging, verre de voorkeur. Helaas gaat in de praktijk bijna iedereen van een veel te optimistische, forse stijging uit. En dat ongefundeerde optimisme zorgt nu voor de problemen die beleggen af en toe zo’n slechte naam bezorgen.

~~~~| Een artikel van Artikelboer in opdracht van Kennisbank Beleggen |~~~~~~~
Dit artikel mag vrij gebruikt worden zolang er geen wijzigingen worden aangebracht en de links in tact worden gelaten

Aangepast zoeken
Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.