Erotische kunst wordt nooit gezien maar wel veel bekeken

Geschatte leestijd: 3 minuten

Erotische kunst wordt nooit gezien maar veel bekeken

Erotische kunst of gewoon naaktmodellen? Dat is een knap grijs gebied. Wanneer is iets gewoon een tekening of schilderij en wanneer gaat dit over in erotiek? De grens wordt meestal getrokken bij afbeeldingen van erecties bij mannelijke modellen of de afbeelding van de vagina bij vrouwen. Maar die grens is heel vaag.

Erotische kunst wordt zelden openlijk besproken

En of iemand een liefhebber is van erotische kunst is ook niet iets wat overal lekker openlijk wordt besproken. Want je krijgt de indruk dat niemand ooit erotische kunst ziet. En het risico om voor vieze man of vrouw aangezien te worden is betrekkelijk groot.

Niemand ziet ook bepaalde tv-programma’s

Het is een beetje te vergelijken met bepaalde tv-programma’s uit de jaren zeventig. Niemand die ze zag. Nou ja, men keek wel een paar minuten om te zien hoe erg het allemaal was. En dan moest de tv toch echt uit…Nou ja, nog eventjes dan. En we hadden de drukstbekeken programma’s van de week, maar helaas. Niemand had ze gezien. Bij erotische afbeeldingen geldt iets gelijksoortigs.

In de oudheid was men er al gek op

Maar de erotiek was wel één van de eerste bekende onderwerpen die in de beeldende kunst werden weergegeven. Van oudsher zijn er vele voorbeelden van bekend. Opgravingen die primitieve beeldjes naar boven brachten werden daarbij niet zelden geconfronteerd met duidelijk seksueel getinte afbeeldingen.

De Grieken en de Romeinen zetten overal erotische kunst op

In de tijd van de Grieken en de Romeinen was erotische kunst net zo normaal als het beruchte zigeunerjongetje met de traan. Waarschijnlijk een van de meest smakeloze en meest bekeken schilderijtjes. In de klassieke tijd vonden we erotisch getinte afbeeldingen op echt allerlei plaatsen, tot op de meest onwaarschijnlijke gebruiksvoorwerpen. Het is duidelijk. De grieken en Romeinen zaten echt nergens mee.

Uitbeelding van de zonde in de Middeleeuwen

In de vroege Middeleeuwen mocht er nog wel iets. De kerk was weliswaar een strenge opdrachtgever van kunstenaars maar die kregen meestal de opdracht om de mens op te voeden in wat zondig was en juist prima in de leer. En dan was het niet zo moeilijk.

Ongekleed en vooral erotisch ongekleed was natuurlijk des duivels en mocht daarom gewoon weergegeven worden. Kon men zien hoe erg het er aan toe ging.

In latere tijd werd dat met name onder invloed van het Calvinisme steeds lastiger. Bepaalde kerkelijke richtingen doen nu eenmaal niet aan erotiek of sex. Je zou verwachten dat ze dan ook heel snel uitstierven maar dat bleek erg mee te vallen.

En ook vandaag rust er nog een taboe op erotische kunst

Ook tegenwoordig rust er nog een daverend taboe op erotische kunst. Niemand zal toegeven het leuk te vinden. Nog minder kunstenaars zullen toegeven dat ze het maken. En nog veel minder mensen geven toe dat men er opdracht toe geeft. Toch wijzen cijfers uit dat dit soort zaken enorm mee blijkt te vallen. Er is een grote markt voor erotische kunst. Ook vandaag nog.

Waar koopt u deze erotic art?

Veel galleries kunnen het wel leveren maar zijn bang voor negatieve reacties en verkopen het dus alleen “onder de toonbank” zoals het heet. De beste manier is om gewoon een aantal galeries af te bellen of er even binnen te lopen en er eens naar te vragen. Vraag desnoods om adressen. Als men iets op het gebied van erotische kunst heeft staan dan zal men er op dat moment beslist wel mee komen. Want ook de galerie wil graag een paar centen verdienen. Er er zijn de nodige websites waar wel het één en ander te vinden is

Dus hebt u verder geen moeite met deze speciale maar toch wel populaire vorm van kunst?  U bent zeker niet de enige, zo kunnen we u verzekeren.

Dit bericht is geplaatst in Kunst en fotografie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.