Het bestrijden van computerspionage door spyware

Geschatte leestijd: 3 minuten

spywareSpionage is iets voor oorlog en voor Hollywood om te romantiseren in spannende films. In bepaalde gevallen vinden we verborgen operaties en spionage in werkelijkheid ook in oorlogsgebieden of in regios waar een bepaalde politieke spanning heerst.

Maar ook op uw eigen computer kunt u allerlei onderhuidse en verborgen spionageoperaties aantreffen en vooral als u uw computer gebruikt in combinatie met internet. Als u regelmatig muziek, software of video’s bekijkt is het zo goed als zeker dat uw computer verborgen onderzoekers verborgen (meestal spyware genoemd) voor u houdt.

Er zijn wel signalen dat er wel eens iets mis kan zijn en dat uw computer spyware actief heeft:
* Heeft u de laatste tijd gemerkt dat uw computer vreemd traag geworden is zonder dat daar direct een reden voor lijkt te zijn?
* Wordt u doorlopend lastig gevallen met allerlei plotseling opduikende schermpjes met reclame en dergelijke, of u nu een programma hebt draaien of niet?
* Crasht uw computer zonder dat daar een reden voor lijkt te zijn?

Zolang u geen maatregelen neemt om uw computer te (laten) controleren met een recent antivirusprogramma zult u deze irritante verschijnselen die spyware veroorzaakt beslist blijven houden.

U dient echter wel het juiste programma te gebruiken wilt u het werkelijke probleem in uw computer kunnen achterhalen. Opmerkelijk is dat er niet echt één programma in de handel is dat zijn werk voor honderd procent goed doet. Draai maar eens meer dan één programma en u zult merken dat er steeds nieuwe spyware, trojans(programma’s die stiekum andere malware ophalen en op uw computer zetten), virussen of adware opduiken die een vorig programma niet heeft opgespoord.

De meeste zogenaamde adware zijn programmas die meeliften met gratis of goedkope software. Ook illegaal gekopieerde en gedownloade muziek en films zijn wat dit betreft berucht.
Ook hier krijg je meestal niet echt iets voor niets en gebruiken de programmeurs de extra inkomsten uit de adware om hun kosten te compenseren.
Meestal zijn adware programma’s verantwoordelijk voor de popups die steeds in uw computer opduiken. Meestal worden spyware en adware programma’s automatisch opgestart op het moment dat u uw computer aanzet.

Spyware is echter veel gevaarlijker dan adware al is het maar omdat het ongemerkt zijn werk doet. Niet alleen het doel van deze spyware programma’s is dubieuzer, maar deze software wordt meestal pas ontdekt
op het moment dat u een speciaal controleprogramma (een zg scanner) draait om deze op te sporen.

Spyware doet datgene wat de naam al suggereert. Het bespioneert u en geeft allerlei gegevens over u door aan derden. Wie die derden zijn is niet altijd even duidelijk maar meestal wordt spyware gebruikt om een soort marketingprofiel van u op te bouwen. Het is duidelijk dat deze software alle wettelijke nationale en internationale regels aan de laars lapt.

Maar er zijn nog ernstiger gevallen. Sommige spyware, die meestal malware wordt genoemd, wordt gebruikt voor criminele doeleinden zoals het stelen van passwords, creditcardgegevens, rekeninggegevens bij
online bankieren en dergelijke. Een veel gebruikte truc daarbij is de zogenaamde keyboardlogger, een programma dat uw toetsaanslagen vastlegt (waaronder dus uw inloggegevens) en die gegevens automatische via internet doorstuurt naar een derde partij.

Volgens onderzoeken en uit eigen praktijk blijkt dat er vrijwel geen met internet verbonden computer te vinden is die niet op enigerlei wijze besmet is.
Dat een zeer regelmatige controle met een malwarescanner een absolute noodzaak is, is zo wel duidelijk. Uw privacy en de veiligheid van uw gegevens gaan tenslotte boven alles, nietwaar.

Gelukkig zijn er volop adware en spywarescanners te vinden. Deze scannen niet alleen maar weten vaak op
slimme wijze de ongewenste gasten doeltreffend te verwijderen. Wel kan het gebeuren dat het nuttige programma waarop de adware of spyware is meegelift niet goed of helemaal niet meer werken. Dat is dan de prijs de we maar voor veiligheid moeten betalen. De meeste programma’s laden zich in het geheugen en controleren alles als u bijvoorbeeld op internet bezig bent om te voorkomen dat er zich programma’s
op uw computer nestelen die daar niet thuishoren.

Adware en spyware cleaners werken eigenlijk net als anti virus programma’s met dat verschil dat dit keer geen virus maar adware of spyware het doelwit van de opsporingssoftware is.
Als we al met al op een rijtje zetten hoeveel moeite het kost om alles weer van uw computer af te krijgen dan is het duidelijk dat het beslist de voorkeur verdient om besmetting te voorkomen. Dus wees voorzichtig met wat u op uw computer aan software toestaat. Vooral bedrijven zouden zich verre moeten houden
van zaken zoals freeware programma’s. In deze wereld krijg je nu eenmaal echt helemaal niets cadeau, dus ook geen software.

~~~~~~~| Een artikel van Artikelboer |~~~~~~~
Dit artikel mag vrij gebruikt worden zolang er geen wijzigingen worden aangebracht en de links in tact worden gelaten

Dit bericht is geplaatst in computer met de tags , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.