html 2. Teksten

Geschatte leestijd: 3 minuten

Teksten in HTML

Teksten zijn natuurlijk de basis van elke webpagina. In een eerder artikel hebben we kennis gemaakt met de basisopstructuur van een webpagina.

Laten we nu eens kijken hoe we teksten op kunnen maken in html. Overigens zijn er meer technieken om het weergeven van teksten te regelen. Bijvoorbeeld met het gebruik van CSS. CSS wordt ook wel cascading style sheet  genoemd. Mmaar dat is iets voor een ander artikel. We gaan hier nog uit van oorspronkelijke HTML codering.

teksten met HTMLAls we binnen de <body> en </body> tekst iets intikken dan zien we dat direct zonder enige opmaak verschijnen in onze webpagina.

Uw eerste complete webpagina met HTML

Probeert u de volgende code maar eens uit. U kunt het intikken met kladblok/notepad (NIET met Word, tenzij u dat opslaat in tekstformaat)

<HTML>
<HEAD>
</HEAD>
<BODY>
Hallo wereld!
</BODY>
</HTML>

Sla het op als hallo.htm en uw eerste webpagina is een feit. Klik het icoon aan in de verkenner en u ziet uw tekst verschijnen.

Opdelen van uw teksten

Nu worden teksten normaal gesproken opgedeeld in paragrafen of alinea’s. En dat doen we ook hier.

Het begin van een paragraaf is <P> en het einde geven we aan als </P>.

We mogen dan ook schrijven <p>Hallo wereld!</p>.

Probeer het uit en u zult zien dat het geen verschil maakt.

Een paragraaf krijgt eigenschappen

Wel kunnen we ook aan de paragraaf bepaalde eigenschappen meegeven, bijvoorbeeld om deze uit te lijnen. Daarvoor voegen we een zogenaamd align clausule aan de <p> tag toe. Dus die ziet er dan als volgt uit:
<p align=”center”>Hallo wereld!</p>

U zult zien dat uw tekst nu netjes in het midden van uw scherm staat. Probeer ook eens het effect van <p align=”right”>Hallo wereld!</p> of <p align=”left”>Hallo wereld!</p>

Opmaak van de tekst

Terug naar de tekst. Zaken die we vaak willen veranderen zijn bijvoorbeeld

  • het lettertype,
  • de grootte van de letter
  • de kleur van de letters.

Hiervoor gebruiken we in  html de tag <FONT>. Die wordt afgesloten wordt met </FONT> Stel dat we lettergrootte 4 willen met lettertype arial en in rood, dan krijgen we:
<p align=”center”><font face=”arial” size=”4″ color=”red”>Hallo wereld!</font></p>

Fonts vragen wat extra aandacht op internet

Het mag duidelijk zijn dat we voor arial elk lettertype kunnen gebruiken dat internet kent (Overigens maar een beperkte set van de honderduizenden Fonts die bekend zijn. Er zijn wel manieren om meer lettertypen te gebruiken.). De kleur kent een aantal standaardteksten (bijvoorbeeld Blue, black, yellow) . Maar dit wordt in de praktijk hexadecimaal (zestientallig) gecodeerd, bijvoorbeeld #12CE8A.

We geven hier geen cursus HTML

Omdat we in deze artikelen alleen een indruk van HTML willen geven gaan we hier verder niet op in maar elk boek over HTML helpt u verder met het opmaken van teksten .  Ons doel is dat iemand het in grote trekken kan lezen zonder nu direct alle duizenden variaties te kunnen begrijpen.

Nog drie simpele opmaaktechnieken tot slot

Tot slot nog drie belangrijke opmaaktechnieken namelijk:
1 Vette tekst. Dit bereiken we door <b> </b> om de vet weer te geven tekst te zetten. Soms wordt ook wel <strong></strong> gebruikt.
2. Schuine tekst. Het gebruik van schuine tekst ofwel italics bereiken we door het opnemen van <i></i> rond de tekst.
3. Onderstrepen. het onderstrepen van de tekst regelen we met <u></u>

~~~~~~~| Een artikel van Artikelboer in opdracht van Effective@web |~~~~~~~
Dit artikel mag vrij gebruikt worden zolang er geen wijzigingen worden aangebracht en de links naar dit artikel blijven bestaan

Aangepast zoeken
Dit bericht is geplaatst in HTML met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.