identiteitsdiefstal kan ook u gebeuren en heeft vervelende gevolgen

Geschatte leestijd: 3 minuten

Identiteitsdiefstal: Wat u er over moet weten

Wat is identiteitsdiefstal

Identiteitsdiefstal komt steeds meer voor.  Denk daarbij aan gebruik zonder toestemming van uw persoonlijke gegevens.  Dat wordt dus identiteitsdiefstal genoemd.. Denk bijvoorbeeld aan  uw naam, adres, telefoonnummer en credit card. Maar bovendien ook  aan minder  voor de hand liggende zaken de meisjesnaam van uw moeder. Die worden voor aanvullend bewijs gebruikt.

Identiteitsdiefstal staat ook bekend als identiteitsfraude. Het is het illegaal gebruik van uw persoonlijkheid om misdrijven of illegale handelingen te plegen.

identiteitsdiefstal

Wordt gebruikt voor oplichtingspraktijken

Meestal wordt deze misdaad gepleegd om financiële fraude of bedrog te plegen . Bovendien wordt identiteitsdiefstal gebruikt om in uw naam iets te kopen of te verkrijgen. Denk aan het gebruik van uw creditcard-account en andere beveiligde persoonlijke (bank)rekeningen.

Door het gebruik van uw naam zal de dief een prima behandeling krijgen. En u zult daar uiteindelijk de rekening voor krijgen. Met het dringende verzoek aan u om die even netjes te betalen.

Soms zijn de wat beter gesitueerden het slachtoffer van identiteitsdiefstal. Maar deze  kan zich ook richten op mensen die niet zo heel veel te besteden hebben.

Identiteitsdiefstal niet alleen bij rijken

Deze identiteitsdieven maken bijvoorbeeld ook veel gebruik van de gegevens van studenten. Niet direct de rijkste mensen op aarde. Maar gegevens en informatie over deze studenten zijn vaak veel beter en veel gemakkelijker te verkrijgen. En er wordt doorgaans minder precies gekeken naar afschrijvingen en dergelijke. De criminelen gebruiken de namen van de studenten voor het aanvragen van creditcards. Daarna gebruiken ze die cards voor criminele en illegale doeleinden.

Doelen zijn vooral zakelijk

Grote zakelijke groepen zijn de belangrijkste doelgroep van deze identiteit dieven. Vaak komen slachtoffers van identiteitsdiefstal er pas later achter dat er iets mis is. Bijvoorbeeld als ze een aanvraag voor een krediet doen. Bekend is het aanvragen van een nieuwe creditcard. En daarna blijkt dat ze al een spoor van niet-betaalde rekeningen nagelaten hebben. Betalingen die uiteraard door criminelen zijn gepleegd.

De moderne techniek maakt veel mogelijk

Maar ook kleinere bedrijven staan wel eens verbaasd als een aanvraag wordt afgewezen…Vaak moeten ze eerst betalen voor iets wat ze niet besteld laat staan ontvangen hebben. Pas daarna kan er  sprake van verdere acties kan zijn.
Bijna iedereen kan slachtoffer worden van deze identiteitsdieven. Mede oorzaak hiervan is vooral de moderne technologie van vandaag de dag. Die maakt veel narigheid op het gebied van identiteitsdiefstal heel eenvoudig.

Gebruik van malware

Transacties worden tegenwoordig vooral gemaakt zonder face-to-face contact. Transacties die online gedaan worden hebben de naam, adres, telefoonnummer, eventuele beveiligingsinformatie en soms een wachtwoord nodig. Men maakt gebruik van  kwaadaardige software (die Malware wordt genoemd) die vaak ongemerkt door uzelf wordt gedownload. Via allerlei websites kunnen dieven daarna al uw informatie relatief gemakkelijk verkrijgen. Het maakt identiteitsdiefstal een fluitje van een cent.

Niet iedereen heeft het direct door

Als ze eenmaal vat hebben kunnen ze de gegevens in korte tijd voor allerlei criminele activiteiten gebruiken. Het duurt even voordat de echte eigenaar er achter komt. En voordat je dan door krijgt wat er nu eigenlijk met je rekening aan de hand is.

Deze dieven maken gebruik van verschillende identiteiten om iets te kopen. Ze maken gebruik van verschillende diensten. Ze verkrijgen vaak weer een nieuwe bankrekening. Kunnen met de verkregen gegevens een aanvraag voor een nieuwe creditcard doen. En ze plegen fraude bij het aanvragen van subsidies, toeslagen en ander geld van de overheid. Natuurlijk alles op naam van het slachtoffer.

Identiteitsdiefstallastig te bewijzen

Het grootste probleem met dit soort misdaad is de bewijslast. Bewijs maar eens dat anderen deze tranacties gepleegd hebben en niet uzelf.  De bewijslast ligt bij het slachtoffer van de identiteitsdiefstal.  En dat is in de praktijk niet altijd even gemakkelijk.  Zeker als blijkt dat originele codes, wachtwoorden en dergelijke zijn gebruikt. Gegevens waar normaal gesproken alleen het slachtoffer over kan beschikken.

Probleem kan heel lang doorwerken

En hoe groter de schade? Hoe meer zaken er al in uw naam geregeld zijn. En hoe moeilijker het natuurlijk wordt om te bewijzen dat er sprake is van identiteitsdiefstal. Bewijs maar eens dat dit alles echt door een ander is geregeld.

En vaak blijkt de schade pas achteraf omdat het slachtoffer op verschillende plaatsen is vastgelegd als wanbetaler etc. Dit kan problemen geven bij het verkrijgen van leningen en hypotheken. En ook bij sollicitaties naar bepaalde vertrouwelijke functies. Het krijgen van huurcontracten en andere overeenkomsten zal er met een onterecht besmette naam ook niet gemakkelijker op worden.

Verzekering tegen identiteitsdiefstal is mogelijk

De kosten kunnen zelfs zo hoog oplopen dat het tegenwoordig mogelijk wordt om je er tegen te verzekeren. Wellicht moet u daar nog wel de grens voor over maar het zal ongetwijfeld ook in Nederland een keertje komen.

~~~~~~~| Een artikel van Artikelboer |~~~~~~~
Dit artikel mag vrij gebruikt worden zolang er geen wijzigingen worden aangebracht en de links naar dit artikel blijven bestaan

Aangepast zoeken
Google
Dit bericht is geplaatst in criminaliteit met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.