Inleiding macrofotografie

Geschatte leestijd: 3 minuten

Veel fotografen voelen zich aangetrokken tot de macrofotografie, overigens vaak zonder de artikelen te kennen. Ze willen “kleine dingetjes” zoals insecten en bloemetjes fotograferen.

Een normaal objectief is niet zover in te stellen dat we een flink beeld krijgen van een klein voorwerp. We moeten in het algemeen toch te ver van het onderwerp afblijven.

Pas als we ons onderwerp min of meer beeldvullend met een kader even groot als ons negatief / sensor kunnen maken spreken we van macrofotografie. Om het exact te zeggen: we hebben een afbeeldingsmaatstaf van 1 op 1. Tot dat moment spreken we van dichtbij fotografie. Gaan we nog kleiner dan macro dan wordt het microfotografie, maar dan zijn hulpmiddelen zoals een microscoop nodig. Overigens is voor het beeldvullend krijgen van een klein insect als een mug, vlieg etc. een afbeeldingsmaatstaf van 4 op 1 of iets dergelijks nodig, om bijvoorbeeld van mieren maar te zwijgen.

Omdat probleem van niet dichtbij te kunnen scherpstellen te omzeilen zijn er een aantal oplossingen bedacht in de loop der tijden:

1. Een voorzetlens. We geven ons objectief een bril om beter dichtbij te zien. Een goedkope oplossing voor wie eens wil experimenteren. Of u echt macro haalt is de vraag, omdat daarvoor een wel heel sterke voorzetlens nodig is maar dat u een stuk dichter bij kunt komen is zeker. De kwaliteit van de voorzetlensjes is wisselend en enige kwaliteitsverlies van uw lens is wel te verwachten.

2. Een tussenring. Kan het objectief van de camera? Dan kunt u een tussenring gebruiken om dichterbij in te stellen. Met meerdere tussenringen (ze worden vaak als set verkocht) kunt u wel tot macro komen. Dichtbij fotografie is zondermeer mogelijk.

3. Een balgapparaat. Eigenlijk is dit een verstelbare, meer flexibele versie van een set tussenringen.

4. Een Omkeerring. Die maakt het mogelijk om een objectief omgedraaid op een camera te zetten. Door de correcties die worden toegepast laat een dergelijke constructie zich dichterbij scherpstellen dan bij het objectief normaal gesproken het effect zou zijn en maakt vaak spectaculaire macrofotografie mogelijk

5. Een koppelstuk. Met dit koppelstuk kan een groothoek- of normaal objectief met korte brandpuntsafstand gemonteerd worden op een lens met lange brandpuntafstand. Deze combinatie geeft een zeer sterke vergroting. Deze koppelringen zijn lastig te krijgen maar om te experimenteren voldoet plakband of ducttape ook. De beide objectieven worden met de frontlens naar elkaar toe gemonteerd.

6. Een speciaal macro-objectief. Een dergelijk objectief is gebouwd voor een afbeeldingsmaatstaf van 1 op 1 of zelfs 2 op 1. De meeste objectieffabrikanten hebben een dergelijke lens in hun assortiment.

Er zijn dus een aantal mogelijkheden om met macrofotografie te werken. Van dure speciale objectieven tot het aan elkaar bevestigen van objectieven die u al hebt.

Wat u ook nog hebt voor uw macrofotografie is een speciale flitser. De flitser die in de camera zit ingebouwd voldoet niet. Die gaat over het onderwerp heen zonder het te raken. Voor een opzetflitser in het accesoireschoentje geldt hetzelfde.

Daarom wordt er gebruik gemaakt van twee kleine flitsers die met een kabeltje met de camera verbonden worden en die vlak naast het objectief komen te zitten. Een nog luxere variant daarop is de ringflitser. Maar dat wordt pas een zinvollen investering als u definitief voor de fascinerende wereld van de macrofotografie gekozen hebt.

~~~~~~~| Een artikel van Artikelboer in opdracht van www.fotografietermen.nl |~~~~~~~
Dit artikel mag vrij gebruikt worden zolang er geen wijzigingen worden aangebracht en de links in tact worden gelaten

Aangepast zoeken
Dit bericht is geplaatst in fotografie met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.