landschapsfotografie

Geschatte leestijd: 3 minuten

landschapsfotografiebasisregels voor landschapsfotografie

Bij landschapsfotografie moeten we altijd in het achterhoofd houden dat de camera niet meer dan een hulpmiddel is en dat de uiteindelijke foto toch door de creatieviteit van de fotograaf wordt bepaald. Het gevaar van het maken van steeds dezelfde soort prentbriefkaarten is bij landschapsfotografie zonder enige creativiteit zeer groot.

Dus het maakt ook niet uit of we nu aan de gang gaan met een digitale camere of een analoge met film. De regels waaraan de fotograaf zich bij landschapsfotografie dient te houden zijn toch min of meer dezelfde.

Er zijn wel niet veel regels waaraan een landschapsfoto hoeft te voldoen maar het verbetert wel aanzienlijk het resultaat als we er rekening mee houden.

Er zijn twee doorslaggevende punten bij landschapsfotografie om goed naar te kijken, namelijk de compositie van het uiteindelijke beeld en het gebruik van het natuurlijke licht in relatie tot de omgeving. Laten we met dat licht beginnen.

Licht heeft een drietal kwaliteiten waar we rekening mee dienen te houden namelijk de intensiteit, de richting waar het vandaan komt en de kleur.

De intensiteit is de kracht van het licht. Als de zon hoog aan de hemel staat is het licht hard en sterk. Te sterk soms. Als het bewolkt is zal het licht veel zachter een meer diffuus zijn.

Bij richting moeten we denken aan drie mogelijkheden waar we rekening mee kunnen houden namelijk frontaal,van achteren en van de zijkant. Met name verlichting van de zijkant levert bij landschapsfotografie meer diepte en contrast op omdat er meer uitgresproken schaduwen in contrast met meer belichte gebieden ontstaan. De hoogteverschillen in het landschap zullen flink benadrukt worden.

Bij de kleur hebben we het over de kleur van het zonlicht dat afhangt van allerlei condities en het moment van de dag. Aan het begin en einde van de dag is er sprake van een veel warmere kleuren en de effecten zullen veel dramatischer blijken te zijn. Als u zich in de theorie achter de lichtwisselingen verdiept dan kunt u er bij uw landschapsfotografie een beter gebruik van maken. U gaat beter zien wat er gebeurt. U zult meer gevoel krijgen voor de schoonheid die het juiste licht toe kan voegen.

De andere belangrijke factor is de compositie. Bij landschapsfotografie is het van het grootste belang om de aanwezige beeldelementen optimaal te gebruiken. Het loont daarbij om oog voor detail te hebben.

Bij het arrangeren van de juiste compositie kunnen we denken aan zaken als: Wat zijn de lijnen die er in het landschap te vinden zijn en leiden deze juist naar het voornaamste onderwerp of zorgen ze juist voor afleiding? Denk bij lijnen niet direct aan kaarsrechte lijnen. Rivierbeddingen, hekken of karresporen vormen prima compositielijnen maar zijn zelden recht.

Kleine voorwerpen in de voorgrond kunnen al voor een sterke dieptewerking zorgen en die kan onze landschapsfotografie al direct op een hoger plan brengen. Het is dan van belang om fors te diafragmeren tot F/22 om een forse scherptediepte te krijgen.

Gebruik natuurlijke kaders. Gebruik daarvoor de elementen om u heen zoals takken en complete bomen. Het juiste gebruik van een kader kan de dieptewerking van uw landschap aanzienlijk vergroten.

Als u zichzelf aanleert om oog te hebben voor boverstaande aspecten dan bent u al een heel eind op weg naar boeiende, kwalitatief goede landschapsfoto’s. Maar bedenk ook altijd dat dit basisregels zijn en dat de werkelijke creativiteit bij landschapsfotografie vooral zit bij juist het doorbreken van die regels.

~~~~~~~| Een artikel van Artikelboer in opdracht van www.fotografietermen.nl |~~~~~~~
Dit artikel mag vrij gebruikt worden zolang er geen wijzigingen worden aangebracht en de links in tact worden gelaten

Aangepast zoeken
Dit bericht is geplaatst in fotografie met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.