Opties voor de leek

Geschatte leestijd: 3 minuten

optiesVoor veel beleggers zijn opties het einde. Ofwel in figuurlijke zin omdat men enthousiast is over de vele mogelijkheden ofwel in letterlijke zin, omdat men er het einde van zijn met veel moeite opgebouwde kapitaal mee ziet naderen.

Er zijn ook weinig financiële producten waarover zoveel vreemde verhalen in omloop zijn als over opties. U kent ze vast wel: De vrouw van de postbode van uw neef kent iemand die al zijn geld met opties verloren heeft, en dus weet iedereen dat opties levensgevaarlijk zijn en je snel van je geld afhelpen. Dit verhaal is ongeveer even waar als het verhaal dat alle bloempotten levensgevaarlijk zijn, omdat er wel eens iemand een exemplaar op zijn hoofd gekregen heeft dat uit de vensterbank viel.

Beide vormen van het genoemde “einde” zijn overigens goed mogelijk. Ondoordacht en zonder kennis van zaken handelen met opties helpt u vrijwel zeker in een recordtempo van uw geld af. Maar een goed gebruik van opties zal u vrijwel altijd aan een aanzienlijk hoger rendement op uw beleggingenkunnen helpen en het risico van uw beleggingen kunt er enorm mee verminderen of zelfs tot nul terugbrengen.

Een financieel instrument met vele, vele kanten dus. Geen wonder dat er zoveel verhalen over opties de ronde over doen. Laten we eerst eens van dichtbij gaan kijken waar we het over hebben aan de hand van een volledige verzonnen voorbeeld..

Stel u bent er ergens in het voorjaar van overtuigd geraakt dat het aandeel ABC een prima belegging is. De koers van het aandeel ABC is op dit moment €95. Maar u krijgt pas in oktober de beschikking over het benodigde geld, en we leven nu in april. Alle kans dat ABC fors gestegen is tegen die tijd. We kopen dan een call ABC okt 95 optie. We betalen daar bijvoorbeeld €2,50 voor.

Dit wil zeggen dat we in oktober (om precies te zijn op de 3e vrijdag in oktober) het recht hebben om het aandeel ABC te kopen voor 95€, ongeacht de koers op dat moment.

Als de koers dan op €100 staat, kunnen we het met onze opties toch kopen voor €95, en maken eigenlijk meteen al €5 koerswinst. We hadden €2,50 betaald, en maken dus per optie een winst van €2,50, ofwel 100%!! Dat is niet gek. Maar er zit natuurlijk een addertje onder het gras. Want als de koers van het aandeel lager is dan €95 kunnen we het aandeel beter direct kopen, dan door onze optie te gebruiken. Maar onze aankoopkosten van €2,50 zijn we kwijt. Willen we die kosten terugverdienen, dan moet het aandeel in oktober ministens €95+€2,50 ofwel €97,50 zijn.

Of we bij dit soort gebruik van opties geld verdienen is dus eigenlijk vooral afhankelijk van onze kennis om de richting van de beurs en dan vooral van aandeel ABC te voorzien.

Laten we er meteen even een paar begrippen tegenaan gooien: We kochten een call optie. Dat wil zeggen een recht om te KOPEN. Let wel, een recht en geen plicht. Willen we niet kopen, bijvoorbeeld omdat de koers in ons voorbeeld onder de 95 stond, dan kopen we niet. Die 95, de prijs waarop we kunnen kopen heet de uitoefenprijs. Onze optie liep tot oktober. Dan is oktober de uitoefenmaand. Opties lopen altijd tot de 3e vrijdag van de maand. Die vrijdag is de uitoefendatum. Het bedrag dat we voor de optie betaalden is de optiepremie of gewoon premie. In een ander artikel meer over deze fascinerende handel.

~~~~| Een artikel van Artikelboer in opdracht van Kennisbank Beleggen |~~~~

Aangepast zoeken
Dit bericht is geplaatst in opties met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.