passe-partout

Geschatte leestijd: 2 minuten

passe-partout

Een passe-partout vormt een extra beschermrand voor tekeningen, grafisch werk, aquarellen en schilderwerk op dun materiaal als bijvoorbeeld papier . Ook wordt een passe-partout vaak gebruikt om deze werken mooier tot hun recht te laten komen in hun lijst. Een passe-partout is gemaakt van een stuk stevig wit of licht gekleurd karton. Hierin is een ruimte uitgespaard waarachter het in te lijsten werk in is opgenomen. Om het werk goed vast te kunnen zetten is deze ruimte iets kleiner dan het werk zelf. Het werk wordt tussen de passe-partout en een extra beschermvel (even groot als de passe-partout) dat achter het werk komt vastgezet.

Het is mogelijk om zelf een opening voor een passe-partout te snijden in geschikt materiaal. Hiervoor bestaan allerlei hulpmiddelen van simpele mesjes tot complete professionele snijmachines. Hiermee is het ook mogelijk om dikker materiaal onder een hoek te snijden wat duidelijk een beter resultaat geeft. Onderschat dit overigens niet, het snijden van een goed passe-partout is niet iets wat je even uit een boekje leert. Pas na veel, heel veel oefenen krijgen we een toonbaar resultaat.

Er bestaat een extra goede kwaliteit karton om passe-partouts mee te maken. Dit speciale karton noemt men conserveringskarton. Ook gewoon karton laat zich vaak verder verbeteren door beide zijden van het karton te voorzien van een laag witte acrylverf.

Vastzetten van een passe-partout

Gebruik nooit plakband (cellotape en andere merken) om het werk aan het passe-partout te bevestigen omdat niet alleen de lijm hier op den duur tussenuit geperst wordt en een kleefboel geeft maar deze lijm gaat ook allerlei chemische verbindingen met het papier aan. De passe-partout krijgt dan vaak lelijke bruine vlekken.

Er bestaat speciaal kleefband op papierbasis dat ondermeer in bibliotheken wordt gebruikt voor de restauratie van boeken. Dit bevat geen schadelijke bestanddelen. Beperk het aantal plaatsen waar u het werk vastzet. Twee punten boven de opening zodat het werk niet omlaag kan zakken zal meestal wel altijd voldoen.

Vermijd rare layouts, vreemde vormen van de opening, drukke achtergronden en dergelijke voor uw passe-partout. Vermijd eveneens te felle kleuren. Ook felle kleuren leiden namelijk sterk de aandacht af van uw werk.

Er zijn allerlei standaardformaten lijsten in de handel waar uw werk compleet met passe-partout inpast. Ook kunt u altijd een sterk afwijkende maat lijst bestellen bij de vakhandel. Wilt u het zelf doen, dan dient u niet alleen een zeer handige doe het zelver te zijn maar ook te beschikken over het nodige gespecialiseerde gereedschap. Weet waar u aan begint.

Overigens dienen alle werkstukken op papier en kartonbasis achter glas ingelijst te worden. Schilderwerk op linnen heeft dit niet nodig. En verder is de lijst waar werkelijk allerlei varianten van te koop zijn natuurlijk vooral een kwestie van smaak.

~~~~~~~| Een artikel van Artikelboer in opdracht van www.amateurschilder.nl |~~~~~~~
Dit artikel mag vrij gebruikt worden zolang er geen wijzigingen worden aangebracht en de links in tact worden gelaten

Aangepast zoeken
Dit bericht is geplaatst in Kunst en fotografie met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.