range finder camera

Geschatte leestijd: 2 minuten

Range finder camera

Een type camera dat al heel lang op de markt is in verschillende uitvoeringen zonder dat de techniek wezenlijk is veranderd is de range finder camera die ook wel bekend staat als meetzoekercamera.

De range finder camera maakt een zeer nauwkeurige scherpstelling mogelijk omdat hij twee beelden van hetzelfde onderwerp combineert en hieruit één beeld componeert om op scherp te stellen. Op het zo gevormde beeld zijn dan twee versies van het onderwerp te zien, waarbij één versie slechts een deel van het beeld weergeeft, vaak in een gele, maar in elk geval een afwijkende kleur.

Door het draaien aan de ring op het objectief om mee scherp te stellen bewegen de beide afbeeldingen onderling. Op het moment dat ze precies op elkaar pasten en er dus eigenlijk geen verschil meer te zien was dan gaf dat aan dat de camera scherpgesteld was en kon de sluiter ingedrukt worden.

Voordeel range finder camera

Het grote voordeel van de nog altijd zeer populaire rangefinder camera is de zeer accurate manier van scherpstellen. Daarbij maakt de range finder camera maar heel weinig geluid. En tot slot is de range finder camera lekker licht van gewicht. Iets wat vooral bij reisfotografie en reportagefotografie een niet te onderschatten voordeel is, zeker ten opzicht van de spiegelreflex die toch meestal op den duur een knap irritant gewicht heeft. Zeker voor reportagefotografen speelt mee dat de range finder camera veel en veel minder opvalt dan een grote spiegelreflex met een indrukwekkende zoomlens er op gemonteerd. Zeker bij opnamen in een onrustige sfeer een groot voordeel.

Omdat de range finder camera weinig licht nodig heeft om een scherp beeld te krijgen is deze zeer geschikt voor werken in slecht licht of voor snelle reportagefotografie. De range finder camera is herkenbaar aan de twee zoekeropeningen in de body waarmee de beide beelden worden doorgegeven.

Hoewel de spiegelreflex de naam heeft de meest professionele camera te zijn, zijn er toch vele professionele fotografen die de voorkeur geven aan de meetzoeker cq range finder camera. Vandaar er in dit segment nog steeds camera’s op de markt komen zoals diverse modellen van Leica en recent ook van Fuji met indrukwekkende specificaties.

~~~~~~~| Een artikel van Artikelboer in opdracht van www.fotografietermen.nl |~~~~~~~
Dit artikel mag vrij gebruikt worden zolang er geen wijzigingen worden aangebracht en de links in tact worden gelaten

Aangepast zoeken
Dit bericht is geplaatst in fotografie met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.