recycle uw oude foto’s en negatieven

Geschatte leestijd: 4 minuten

negatieven

Foto is gemaakt in de Lisserbroek ergens rond 1935.

Digitale camera’s zijn al weer vele jaren onder ons en zijn inmiddels vrij gangbare gebruiksvoorwerpen geworden. Maar veel mensen zijn nog in het bezit van grote hoeveelheden afdrukken, dia’s en negatieven. De meeste mensen bewaren deze op een of andere manier en maken nieuwe opnamen op digitale wijze.

We gaan er daarom op in hoe u uw oudere opnamen om kunt zetten naar digitaal. We gaan er daarbij vanuit dat mensen hun foto’s op drie manieren bewaren:

Afdrukken op papier
Het meest voorkomende formaat. Vaak in 10 bij 15 cm en af en toe ook 13 x 18 cm. In de loop van de tijd hebben afdrukken op papier de neiging om terug te lopen qua kwaliteit. Papier vergeelt snel en kreukt. Ook de kwaliteit van de afdruk is vak zodanig dat vooral kleuren sterk teruglopen of zelf verkleuren.

Negatieven
Meestal eenvoudigweg film genoemd. In het almeen ontwkkelde 35mm waar al afdrukken van zijn gemaakt. Natuurlijk raken ook films beschadigd in de loop de tijden maar in het een zijn ze toch wel beter houdbaar.in de praktijk worden negatieven nauwelijks meer gebruikt tenzij er nieuwe afdrukken van gemaakt moeten worden.

Dia’s
Deze zijn te vergelijken met negatieven maar zijn positief om groot geprojecteerd te worden.

Digitale fotografie heeft de nodige voordelen. We kunnen de foto’s in digitaal formaat bewaren en afdrukken op het moment dat we ze nodig hebben. afdrukken kunnen we gemakkelijk zelf of laten doen door een afdrukcentrale of een warenhuis. Uitwisselen van foto’s is simpel en u kunt uw opnamen tot in eeuwigheid archiveren.

Dus als het zoveel voordelen biedt, waarom dan niet al uw foto’s ernaar omgezet? Er zijun wel een aantal zaken waar we rekening mee moeten houden. Vooral de professionele fotograaf heeft heel wat te bekijken.

Er zijn veel simpele en voordelige manieren. Om negatieven en prints te scannen is verschillende apparatuur noodzakelijk. Veel amateurs zien er ook vanaf om de negatieven in te scannen.

Scannen van papieren foto’s
Foto’s zijn eenvoudig te scannen, Het is goed zelf te doen met een scanner die niet meer dan een paar tientjes hoeft te kosten.

Ook zijn professionele bedrijven waar u de foto’s naar toe stuurt en die de scans op cd of dvd en orginelen naar u retourneren.

Beiden hebben hun voors en tegens. Als het om een betrekkelijk klein aantal gaat dat kunt u dat gemakkelijk zelf doen. Gaat het echter om grote aantallen dan kan dat een flinke klus zijn. Uitbesteden is dan wel duurder maar beslist aan te raden.

Als u geen kopie of negatief heeft is het zomaar versturen van het origineel best riskant. De kans dat uw kostbare foto verloren gaat is zeker niet denkbeeldig. Mocht u thuis gaan scannen houdt u dan rekening met het volgende:

Resolutie.
De resolutie van een scanner wordt net als bij printers gemeten in DPI ofwel dots per inch. De meeste scanners werken tot een resolutie van 1200 DPI of sosm nog hoger. De resolutie is in het algemeen met de hand in te stellen. Hoe hoger de resolutie hoe trager de scan en hoe groter de ruimte die de foto op uw harde schijf in zal gaan nemen. Omdat foto’s meestal op 300 DPI worden afgedrukt is het de vraag in hoeverre scannen op een hogere resolutie zin vol is. Enige experimenteren om de resolutie te vinden die u het beste bevalt kan nooit kwaad.

Snelheid.
Bij een klein aantal foto’s speelt de snelheid natuurlijk geen enkele rol. Als u echter grote aantallen moet scannen dan ligt dit anders. Om snelheid te krijgen is het noodzakelijk om de laagste resolutie te gebruiken die u nog acceptabel vindt. Als u nog een scanner gaat kopen dan kan het geen kwaad de verschillende scanssnelheden met elkaar te vergelijken. Deze wordt meestal uitgedrukt in scans per minuut of iets dergelijks. Let wel op dat de aangeboden snelheid overeenkomt met het aantal DPI dat u wilt gaan gebruiken.

Foto’s invoeren.
Bij een klein aantal speelt dit geen rol maar bij een groot aantal speelt het gemak waarmee de foto’s ingevoerd worden wel degelijk een rol. Sommige betere (en duurdere) scanners bieden de mogelijkheid om een stapel foto’s tegelijk in te voeren die dan stuk voor stuk gescand worden. Moet u honderden foto’s invoeren dan is aanschaf van een scanner met deze mogelijkheiud zeker het overwegen waard.

Het scannen van negatieven en dia’s
Het scannen van negatieven en dia’s is lastiger dan het scannen van afdrukken. In veel gevallen is het verstandig dit te laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Ga er van uit dat de flatbedscanner die u thuis gebruikt onvoldoende kwaliteit levert. U zelt daarom moeten investeren in een speciale scanner voor dia’s en negatieven. Deze scanners zijn aanzienlijk duurder dan scanners voor papier. Het gaat om kleine objecten, veelal 35mm kleinbeeld waar een hoge DPI van minimaal 2400 noodzakelijk is. Verder gelden ongeveer dezelfde overwegingen die we al bij de scanner voor papier gezien hebben. Bij weinig negatieven of dia’s speeolt het nauwelijks een rol maar bij grotere aantal wel degelijk. Ook hier vinden we scanners met een automatische invoer. Di ook hier aanzienlijk duurder zijn. Het is de grote vraag of u ook nog de negatieven moet gaan scannen als u de afdruk al gescand heeft. Het zal voor een amateur zelden iets opleveren.

Het blijft natuurlijk altijd aan te raden om negatieven op een veilige plaats te bewaren. U maakt verder toch gebruik van de digitale versies.

Zo kunt u met een betrekkelijk kleine investering uw oude foto’s een tweede leven geven. Uw vastgelegde herinneringen zijn het waard om zo lang u maar wilt bewaard te worden.

~~~~~~~| Een artikel van Artikelboer in opdracht van www.fotografietermen.nl |~~~~~~~
Dit artikel mag vrij gebruikt worden zolang er geen wijzigingen worden aangebracht en de links in tact worden gelaten

Aangepast zoeken
Dit bericht is geplaatst in fotografie met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.