Dinosauroïde

Geschatte leestijd: 4 minuten

Is de intelligente Stenonychosaurus wellicht de bekende alien?

Stenonychosaurus

een voorbeeld van een andere dinosaurus dan de Stenonychosaurus

De Stenonychosaurus wordt beschouwd als de meest intelligente dinosaurus. Dit is gebaseerd op het feit dat hij in vergelijking met vele anderen het relatief grootste brein had. Het valt echter niet aan te tonen dat deze grotere herseninhoud samenhing met zaken als rationeel denken etc.  Ofwel met zaken die we in het algemeen aanduiden met de term intelligentie.

Hoe zag de Stenonychosaurus er uit?

De Stenonychosaurus had grote ogen, lange soepele vingers en een betrekkelijk lichtgewicht lichaam. Er was een betere ontwikkeling van de hersenen .  Waarschijnlijk hield dit samen met een beter tastgevoel in deze vingers. Ook  een betere controle over het lichaam is waarschijnlijk. Evenals snellere reflexen. En die waren nodig waren om kleinere en vaak snellere prooien te bemachtigen.

In 1982 publiceerden Dale Russell and R. S_guin (Ottawa) een artikel over de Stenonychosaurus. Er was een nieuw deel van een skelet ontdekt in 1967. Hiermee werd het mogelijk werd om een skelet compleet te maken . En met dat skelet een soort reconstructie van de Stenonychosaurus in elkaar te zetten. In hun artikel werd het resultaat hiervan uitgebreid uitgelegd.

Gedachtenexperiment met de Stenonychosaurus

Naast deze uitleg legden zij een interessante vraag neer als een soort gedachtenexperiment. De vraag was wat er uit deze intelligente dinosaurus gegroeid zou zijn. Met als voorwaarde dat deze niet uitgestorven was. Iets wat  zo rond de 64 miljoen jaar geleden gebeurde.

De stenonychosaurus leek een interessante kandidaat voor dit gedachtenexperiment. En wel omdat hij de grootste herseninhoud had. Daarmee kan hij mogelijk één van de intelligentere soorten geweest  zijn. Het wezen dat uiteindelijk het resultaat van 64 miljoen jaar ontwikkeling zou zijn werd de dinosauroide genoemd.

Er lijkt sprake van een actieve rover

De  Stenonychosaurus had een lichte lichaamsbouw. Één van de aspecten waar men het wel over eens was was dat  het waarschijnlijk een actieve rover was. Er werd gejaagd op kleinere dieren zoals kleinere hagedissen. En mogelijk op de eerste zoogdieren. De grote ogen en het ontwikkelde tastvermogen wijzen op een roofdier. Waarschijnlijk eentje die in de schemering of zelfs de nacht op pad ging om zijn maaltijd te verzamelen.

Er ontstaat een intelligente dinosaurus

De Dinosauroide werd gereconstrueerd door deze zaken te extrapoleren. Het uiteinde resultaat werd gezien als een zeer intelligente dinosaurus. Eentje  die in staat was om zijn omgeving naar zijn hand te zetten. Wat hij wellicht te kort kwam aan snelheid werd ruimschoots goedgemaakt door zijn intelligentie. Dit maakte het ook mogelijk om vijanden eerder te slim af te zijn. Dat is beter dan ze te ontlopen door sneller te kunnen rennen.

Omdat de stenonychosaurus een roofdier was mogen we ervan uitgaan dat het een prooi kon pakken. Bijvoorbeeld door deze lang genoeg te achtervolgen en uit te putten. Maar het mag ook niet uitgesloten worden dat er mogelijkheden waren voor het maken van primitieve wapens. Precies zoals de homo sapiens dat rond de 64 miljoen jaren later zou doen.

Waren alle dinosauriërs wel uitgestorven?

Maar laten we ons experiment een stapje verder laten gaan. Stel dat de sauriërs eens niet uitgestorven waren en een kans hadden gehad om zich verder te ontwikkelen.

Is dit onze alien die overal opduikt?

En dan komen we bij een opmerkelijke constatering. Het uiteindelijke resultaat moet erg veel geleken moet hebben op de bekend Alien. Uweet wel. Het wezen dat altijd wordt beschreven bij zogenaamde ontmoetingen met UFO’s. Want ook bij daar vinden we kenmerken als lange vingers die op klauwen lijken.  Ook twee zeer grote ogen worden genoemd. En kenmerken van een reptiel zoals bijvoorbeeld de huid. Voeten met drie tenen in een soort vorm van klauwen. En de afwezigheid van zichtbare oren.

Niemand die weet of er overlevenden zijn

Wetenschapper kunnen niet met zekerheid stellen dat alle dinosauriërs uitgestorven zijn. Ze laten de mogelijkheid open dat er soorten overleefd kunnen hebben die nog steeds als dinosaurus te herkennen zijn.

In theorie is veel mogelijk

Maar stel nu dat er een paar exemplaren daadwerkelijk overleefd hebben? En dat zij kans gezien hebben om zich te ontwikkelen? Dat kan buitengewoon intelligente wezens opgeleverd hebben. Wezens die niet alleen simpele wapens konden ontwikkelen.  Maar die zelfs voertuigen ontwierpen die het mogelijk maakten om de ruimte te verkennen?

De voorsprong op de mens is 64 miljoen jaar

De sauriërs hebben een voorsprong van 64 miljoen jaar op de mensheid. Ze kunnen hun werelden gebouwd hebben. Ze kunnen zelfs gewoon van de planeet verdwenen zijn. En dat kan miljoenen jaren voordat de huidige mens op deze planeet rond ging wandelen, gebeurd zijn.

Overigens kunnen ze ook goed van een andere planeet komen. Een planeet die eenzelfde ontwikkeling als de aarde heeft doorgemaakt. Maar dan eentje waar geen catastrofe heeft plaatsgevonden. En waar de soort dus gewoon overleefd heeft.

Leven elders is statistisch heel waarschijnlijk

Het is waarschijnlijk om aan te nemen dat er op de andere planeten van ons zonnestelsel geen leven voorkomt. Maar het is beslist niet uit te sluiten dat er zich elders leven heeft ontwikkeld. Gewoon ergens op de miljarden planeten die in het universum te vinden zijn. En dat kan al ver voor de ontwikkeling van de mensheid zijn geweest.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.