Toutatis, een regelmatige voorbijganger

Geschatte leestijd: 3 minuten

Toutatis

toutatis

toutatis is een asteroïde die zich wat anders gedraagt dan deze hemellichamen

Toutatis is een uit steen en ijs bestaande regelmatige voorbijganger uit de ruimte. Hij mist de aarde elke vier jaar keurig netjes. Maar komt Toutatis ooit dichterbij?

De NASA ontdekte Toutatis in het begin van december 1992. Men  kreeg met behulp van radar afbeeldingen van een asteroïde. En ontdekte daarmee dat die vlak langs de aarde zou scheren.

Eerdere ruimte-rampen

65 miljoen jaar geleden is een soortgelijk object  in botsing met de aarde gekomen. Toutatis zou daarom wel eens een goede indruk kunnen geven van dit soort van objecten . Die botsing had immers een einde had gemaakt aan het leven van de dinosaurus. Een dergelijke asteroïde zou daarom het bestaan van de mensheid op een zeker moment in de toekomst kunnen bedreigen.

Het onderzoek start

Astronoom Steven Ostro was een a senior researcher bij JPL. Hij was van mening dat het de eerste duidelijke blik werd op een van vele duizenden asteroïden. Vele hebben namelijk een  baan die samen kan vallen met die van de aarde.

Het oppervlak van Toutatis werd middels radar afgetast. Waarbij gebruik werd gemaakt van een antenne van bijna 80 meter doorsnede. Deze was van een volgstation in de Mojave woestijn.

De terugkerende signalen werden opgevangen door een antenne van 30 meter. Hiermee konden ook foto’s samengesteld worden. De opnamen werden gemaakt op 8,9, 10 en 13 december.

Toutatis was geen astroïde die een baan trekt tussen Mars en Jupiter zoals de meeste doen. Maar net als duizenden anderen trekt hij een eigen baan door het heelal. Deze steenklompen kunnen echter wel degelijk de atmosfeer van de Aarde bereiken. Ze zullen de planeet raken met een alles verwoestende inslag. Deze inslag heeft de omvang van de explosie van duizenden atoomwapens.

Uit de opnamen blijkt dat Toutatis is samengesteld uit een tweetal rotsblokken. Ééntje van rond 3 km en de ander rond de 2 km doorsnee. Beide rotsblokken blijven door de zwaartekracht bij elkaar.

Wetenschappers geloven dat een asteroïde van 7 tot 11 km het Mexicaanse schiereiland Yucatan heeft getroffen. Dit gebeurde 65 miljoen jaar geleden. Hierbij werden grote hoeveelheden stof en rotsen in de atmosfeer geworpen. Dit had een sterke afkoeling van de aarde tot gevolg. Gevolg daarvan was dat de plantengroei afstierf. Door gebrek aan voedsel stierven de dinosauriërs daarna uit. Hetzelfde zag men gebeuren bij andere diersoorten die ook al ver in hun ontwikkeling waren.

Exploderende asteroïden als Toutatis

Maar er zijn meer sporen van astroïden. Zoals bijvoorbeeld een asteroïde die explodeerde boven Siberië in 2008. En eentje in 2013, eveneens boven Siberië die een forse schade op de grond aanrichtte. Deze laatste is veelvuldig vastgelegd op video. Dit ten gevolge van de vele camera’s die men in Rusland in de auto monteert.

Een Asteroïde van 2 km doorsnede zou miljoenen slachtoffers eisen. Dat is onder andere afhankelijk van de plek waar hij terecht zou komen. Bij een val in één van de vele oceanen die de wereld kent zou daardoor een vloedgolf ontstaan.  Deze vloedgolf zou alle steden die aan de kust liggen volledig vernietigen. De gevolgen zouden tot honderden kilometers landinwaarts merkbaar zijn.

Kortom, de vraag of Toutatis of één van zijn medestanders ooit de aarde gaat bereiken is dus van groot belang.  Alhoewel er op dit moment nog erg weinig direct tegen gedaan kan worden. Daarom zal de wetenschap nog heel wat onderzoek moeten doen om ooit een goede afweer te realiseren.

~~~~~~~| Een artikel van Artikelboer |~~~~~~~
Dit artikel mag vrij gebruikt worden zolang er geen wijzigingen worden aangebracht en de links naar dit artikel blijven bestaan

Aangepast zoeken
Google
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Een reactie op Toutatis, een regelmatige voorbijganger

  1. jan schreef:

    Bijpassend artikel op Yahoo! op vrijdag 14 april 2014:

    Research shows it’s ‘blind luck’ that asteroids haven’t destroyed a major city yet:

    http://news.yahoo.com/research-shows-blind-luck-asteroids-haven-t-destroyed-155008869.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.