sterke kanten en waarden begrijpen kan heel nuttig zijn

Geschatte leestijd: 4 minuten

Leren om uw sterke kanten en waarden te begrijpen is zeer waardevol

Begrijp uw eigen sterke kanten en waarden

Ieder mens heeft sterke kanten en waarden. Het kennen van uzelf is een goed begin. En dan helpt het gevoel vertrouwen te hebben in uzelf u verder. Daarmee helpt u uzelf  heleboel bij het vinden uw passie op uw werk.

Dit proces begint met het goed begrijpen van uw eigen sterkte en uw waarden. Het is wat maakt dat u zich goed voelt. En vooral met betrekking tot uzelf.

sterke kanten en waarden

Begin met evalueren

Waar begint het proces van het begrijpen van uw sterke kanten en waarden? Dat begint door het evalueren van de aspecten waaruit uw persoonlijkheid is samengesteld. Denk aan familie, ervaringen, uw opleiding en trainingen.

Uw jeugd was bepalend

Het grootste deel van uw sterke kanten en waarden kunnen al bepaald zijn op jongere leeftijd. Een paar zijn het product van de opvoeding door uw ouders. En een paar zijn een product van onvervulde behoeften  die echter steeds sterker worden naarmate u opgroeit.

Bepaal uw eigen basisstructuur

Het kennen van uw top-vijf van sterke punten en waarden geeft u een soort van basisstructuur. Op basis waarvan u keuzes zult maken bij uw carriëre. En ook in uw persoonlijke leven. Succesvol zijn op uw werk betekent dan ook dat u uw sterke punten in uw werk kunt gebruiken. En en dat u daardoor uw waarden tot stand kunt brengen.

Past u bij uw werk en het werk bij u?

Stel dat  uw handelen op uw werk niet overeenkomt met uw sterke kanten en uw waarden. Hoe zou u zich dan gaan voelen? Waardeloos? Krachteloos? U bent mislukt als u zichzelf terugvindt met werk dat niet aansluit bij uw sterke kanten. Met werk dat geen recht doet aan uw waarden, uw gedachten en uw gevoelens. U zit vastgebakken aan een routine. En misschien eentje die totaal niet bij uw persoonlijkheid past.

Verveling is normaal

Normaal is dat u zich gaat vervelen en dat u zich zwaar ondergewaardeerd zult voelen. U gaat niet meer in de toekomst uitkijken naar meer opwindende dagen.  Nee, integendeel. U vindt zichzelf eigenlijk vastzitten. En daarom wilt u eigenlijk alleen nog maar een soort permanente vakantie. Of u wilt pauzeren. Of zomaar vrije dagen opnemen. En dan maakt het helemaal niet uit hoeveel u verdient.

Uw werk kan doodsaai worden

Gaat u uw eigen gevoelens en gedachten  negeren? Dan wordt elk werk uiteindelijk doodsaai en daardoor moeilijk uit te voeren. Dat maakt kennis van onze sterke kanten en waarden voor iedereen zo waardevol.

Zoek uw sterke kanten en uw waarden

Wat de beste manier is om op zoek te gaan naar uw sterke kanten en uw waarden? Simpel. Wees eerlijk en direct over en tegen uzelf . Door het accepteren van uw gevoelens onthult u voor uzelf veel van uw de mogelijkheden die u hebt. En daarmee de mogelijkheden in uw leven. Het is ook van belang om trots op uzelf te worden.

Verstop uw sterke punten nooit

Sommige mensen verstoppen hun werkelijke sterke punten uit een soort van angst om afgewezen te worden. Uw kracht ligt in de manier waarop u uniek bent en krachtige mensen hebben vertrouwen in zichzelf. Wilt u uw passie op uw werk vinden?  Dan moet u de druk weerstaan om uzelf met anderen te gaan vergelijken. Want vergelijken limiteert uw keuzes die u moet maken. En  uiteindelijk zal het uw carrière ontwikkeling negatief gaan beïnvloeden.

Ook hobby’s en interesses zijn interessant

Uw hobby’s en interesses vertellen veel over uw sterke kanten en uw waarden. We hebben plezier in dingen die we doen zoals lezen, tuinieren en reizen. Het zijn de dingen die u op een natuurlijke en vanzelfsprekende manier doen motiveren. En die u daardoor voorzien u van nieuwe energie. Plezier kan namelijk zakelijk maar ook heel goed privé zijn.

Wat vindt u echt leuk?

Hebt u plezier in het zelf doen van iets? Dan vindt u daarmee eigenlijk altijd wel uw persoonlijke sterkte terug. Dus wat zijn de dingen in uw werk die u leuk vindt? De dingen die u graag en met plezier doet? Dat zijn namelijk uw sterke punten.

Waarden kunnen in de tijd veranderen

Waarden veranderen in de loop van de tijd . Maar er zijn er ook altijd een paar die vast verankerd zitten in onze persoonlijkheid. Dat zijn namelijk de waarden die bepalen wat u goed en fout vindt. Deze waarden geven aan wat u denkt dat goed en wat fout is.

Uw sterke kanten en uw waarden in uw werk

Van alle menselijke activititeiten geeft uw werk uw de grootste kans om uw sterke kanten waar te maken.  Als u uzelf kunt zijn dan hebt u waarschijnlijk ook meer plezier in uw werk. U houdt van het werk wat u doet. En uw waarden kunt u erin tot uitdrukking brengen. De meeste sterke kanten en waarden zullen wel constant zichtbaar zijn.  Maar een paar komen alleen maar onder bepaalde omstandigheden naar boven.

Is het tijd voor een nieuwe baan?

Nu weet u uw sterke kanten en waarden. Dat kunt u dan weer gebruiken als u uit gaat kijken naar een nieuwe baan. Zorg er goed voor dat uw waarden overeenkomen met uw baan of het werk dat u gaat doen. Zorg ervoor dat uw sterke kanten en waarden er goed tot hun recht komen. Dat werkt voor u niet alleen een stuk plezieriger maar het maakt u ook een stuk waardevoller voor uw werkgever.

~~~~~~~| Een artikel van Artikelboer |~~~~~~~
Dit artikel mag vrij gebruikt worden zolang er geen wijzigingen worden aangebracht en de links naar dit artikel blijven bestaan

Aangepast zoeken
Google
Dit bericht is geplaatst in zelfontwikkeling met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.