Wat is een beursindex

Geschatte leestijd: 2 minuten

beursindexWat is een beursindex.

U hoort het elke avond in het nieuws van 10 uur: “ De
AEX
is ge-eindigd op 304 punt 12” . Maar wat is nu die AEX ? Of De MIDCAP, of de
DOWJONES
? Deze begrippen zijn voorbeelden van zogenaamde indices. We spreken voluit ook wel van AEX-index. Of MIDCAP-index. Het zijn allemaal voorbeelden van een beursindex.

De beursindex bestaat al lang. Indices worden gemaakt om een indruk van de beurs als geheel te maken. Om dat te bereiken wordt een soort kunstmatige aandelenportefeuille gemaakt. Bij de AEX zijn dat de 25 fondsen waarin het vorige jaar de meeste omzet is gemaakt. De Midcap bestaat uit de volgende 25 fondsen.

Jaarlijks wordt deze index opnieuw opgebouwd. De portefeuille wordt als het ware opnieuw samengesteld. En dat geeft ook de enorme zwakte van dit systeem. De AEX van 10 jaar geleden bestond uit geheel andere fondsen dan nu. Toen we eind jaren negentig de internetmanie meemaakten, werd er driftig gehandeld in fondsen als KPNqwest, Versatel en UPC.. Sommige van deze internetfondsen kwamen het jaar erop, toen ze zelf al lang weer op hun terugtocht waren, in de indices terecht. En dat geeft dus gekke effecten. Waar zijn deze toen zo enorm belangrijke fondsen overigens gebleven?

Een speciale beursindex

Er bestaan ook speciale indices. Bijvoorbeeld gericht op bepaalde sectoren als banken, energie, telecom, it en dergelijke. Het voordeel van dit soort sectoren is, dat simpeler kunt zien welke bedrijfstak het wel of niet goed doet. En dat is met losse aandelen niet of nauwelijks te bereiken.

De meest vreemde aandelen-index is misschien nog wel de DOW JONES. Deze index van de beurs van New York (ook wel gewoon WALLSTREET genoemd naar de straat waarin de beurs staat) is al zo vaak bijgesteld, dat er nog slechts 2 van de oorspronkelijke 30 fondsen zijn overgebleven. Er worden duizenden fondsen op Wallstreet verhandeld. En er zijn daar ook veel betere indices. Bijvoorbeeld de Standard en Poor, of de Russell index. Deze bevatten veel meer fondsen, en zijn dus ook meer representatief. Maar de hele financiële wereld kijkt naar de DOW. Of dat nu ergens op slaat of niet.

AEX beursindex

Ook hebben we bij de AEX een gevoel. Als die dagelijks genoemde beursindex 10 punten gestegen is dan weten we dat het een goede dag op de beurs is geweest. Maar meer dan dat moet het niet zijn. Sommige analisten of verslaggevers behandelen een beursindex alsof het een levend organisme is. Dat zelfstandig in staat om “de grens van 300” te doorbreken.

Misschien is de beursindex weer eens een voorbeeld van de soms onlogische manier waarop de beurs en beleggers te werk gaan ?

Dit bericht is geplaatst in algemeen met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.