Zwartwit foto’s digitaal

Geschatte leestijd: 2 minuten

zwartwit fotografie

Zwartwit fotografie

Voor veel fotografen is zwartwit fotografie iets uit vroeger jaren wat men zo snel mogelijk achter zich wil laten. Toch is het aantal professionele fotografen dat nog op middenformaat zwart/wit werkt nog heel groot. Niet alleen heeft zwartwit voor veel mensen een professionele uitstraling, maar er zit ook nog een emotionele kant aan. Zwart/wit brengt veel mensen terug naar een tijd dat het leven nog als lekker simpel werd gezien.

Er zijn verschillende manieren om zwartwit fotografie te bedrijven.Veel digitale camera’s hebben de mogelijkheid om dit soort foto’s te maken. Als je digitale camera deze functie niet heeft dan kan vrijwel ieder nabewerkingsprogramma dit soort foto’s wel maken door het naar zwartwit omzetten van kleurenfoto’s.

Zwartwit en bitdiepte

Natuurlijk moet uw zwartwit foto er goed uitzien. Dat doen we ondermeer door bij conversie naar zwart en wit uit te gaan van een zo hoog mogelijke bitdiepte. U dient uw kleurenfoto’s die u omzetten wilt minimaal te converteren naar 16-bits kleuren. Deze kunnen dan gemakkelijk en met hoge kwaliteit omgezet worden in een 10-bit grayscale. Op deze wijze kan een zwart/wit foto minimaal dezelfde uitstraling krijgen als een kleurenfoto.

Omdat dit soort kwaliteitsverhogende technieken op een camera meestal wel ontbreken kunt u uw zwart-wit foto;s het beste gewoon in kleur maken en opslaan en later omzetten naar zwart/wit. Bedenk wel dat u ook van een slechte kleurenfoto geen mooie zwartwit kunt maken dus het is altijd zinvol om een zo hoog mogelijke kwaliteit kleur te hebben.

Een apart probleem kan nog het afdrukken op uw printer geven. De meeste printers geven zwart weer als een soort donkergrijs in plaats van zwart. Hoewel dit bij een kleurenfoto niet opvalt doet het dat des te meer bij een zwart/wit foto. Ook het papier speelt een rol. Met name of het dof of glanzend papier is.

Zwartwit en digitale negatieven

Een aparte richting die langzaam oprukt is het maken van zogenaamde digitale negatieven. Deze worden met nabewerkingssoftware vervaardigd, waarbij er velerlei mogelijkheden zijn om zaken als contrast en dergelijke te regelen. Met het negatief dat geprint wordt kan men dan afdrukken maken. Want de zwarting van een goede barietafdruk is voor heel veel printers toch nog een behoorlijke stap te ver. Voor iemand die serieus met zwartwit aan de gang wil toch zeker iets om in het achterhoofd te houden.

~~~~~~~| Een artikel van Artikelboer in opdracht van www.fotografietermen.nl |~~~~~~~
Dit artikel mag vrij gebruikt worden zolang er geen wijzigingen worden aangebracht en de links in tact worden gelaten

 

Dit bericht is geplaatst in fotografie met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.