geschiedenis van de erotische kunst

Geschiedenis van de erotische kunst

Als je de geschiedenis van de erotische kunst wilt schetsen zit je altijd met het probleem waar je ergens in de geschiedenis moet beginnen met beschrijving.
geschiedenis van de erotische kunst
En dat wordt niet veroorzaakt door het feit dat er niet genoeg aanbod aan erotische kunst zou zijn, integendeel. Het aanbod is zelfs overweldigend groot. Zo groot dat het nauwelijks te overzien is.

Het gat in de geschiedenis van de erotische kunst

Want in de loop van duizenden jaren is er in vele gedeelten van Europa een enorme productie van erotische kunst geweest. Maar er is opmerkelijk genoeg een enorm gat in de geschiedenis waar deze zelfde erotische kunst juist volslagen taboe was. Elke vorm van bloot was gewoon overal afwezig. En dit verschijnsel is des te opvallender als de Geschiedenis van de erotische kunst in de rest van de wereld wordt bekeken. Want buiten Europa was dit zeker niet het geval.

Met name in de “donkere middeleeuwen”

Als voornaamste reden van het ontstaan van dit “gat” in de geschiedenis van de erotische kunst wordt de opkomst van de christelijke kerk vanaf ongeveer het jaar 300 gezien, wat tot ongeveer 1400, de tijd van de renaissance heeft geduurd. Deze periode wordt om meerdere redenen ook wel de “donkere middeleeuwen” genoemd.

Een andere reden dat het lastig is om een startpunt voor de geschiedenis van de erotische kunst te bepalen is dat veel kunst die we vandaag de dag als erotische kunst zouden betitelen, dat in die tijd van huis uit helemaal niet was. Het was destijds helemaal niet de bedoeling van de kunstenaar om “erotische kunst” te maken. Voor veel mensen in huidige westerse wereld worden allerlei vormen en varianten van de naakte mens nu eenmaal direct met seks geassocieerd. Het heeft iets hypocriets maar het is niet anders.

Dat was vroeger zeker niet het geval. In veel perioden in de geschiedenis had naaktheid in de kunst vooral een symbolische functie. Denk aan zaken als vruchtbaarheid en dergelijke. En onder invloed van de kerk natuurlijk ook de uitbeelding van zondigheid. De verdere uitleg is er later bij gekomen.

Opleving van het verbod op erotische afbeeldingen?

Iedereen die wel eens een poging gedaan heeft om een foto van een minder gekleed model op Facebook te zetten of op een webpagina waar Google-advertenties op voorkomen kent het probleem. Zowel Facebook als Google maken gebruik van geprogrammeerde scans en handmatige controles op alles wat niet door de beugel kan. En dat is in de praktijk zoveel dat het plaatsen van dit soort werk in de praktijk vrijwel onmogelijk is. In feite is deze vorm van censuur net zo verwerpelijk als die in de donkere middeleeuwen. Met dat verschil dat we nu in de 21e eeuw leven en niet meer is de 15e.

Wilt u uw partner verrassen met een wel heel uniek en bijzonder intiem cadeau?

Klik dan hier voor de unieke mogelijkheden.