Subscribe via RSS

beeldsensor

By admin

beeldsensor

De beeldsensor is een andere benaming voor het lichtgevoelige onderdeel van de digitale camera.

De beeldsensor wordt meestal kortweg sensor genoemd. De meest voorkomende zijn de CMOS en de CCD beeldsensor.

De beeldsensor is één van de belangrijkste onderdelen van de digitale camera en in hoge mate verantwoordelijk voor de kwaliteit.

Wat betreft deze kwaliteit geldt in principe hoe groter de beeldsensor hoe beter het beeld. Ook de mogelijkheden qua instellen van scherptediepte en dergelijke worden veel uitgebreider naarmate de beeldsensor groter is.

Bij de beeldsensor komen we vaak het kengetal “megapixel” tegen. Megapixel is op zich een weinig zeggend getal voor de kwaliteit van de sensor. Een grote beeldsensor met minder megapixel zal een mooier beeld produceren dan een kleinere beeldsensor met heel veel mexapixel.

De term is echter bekend bij het grote publiek en van dat feit maken de marketingafdelingen van camerafabrikanten in de consumentensector maar al te graag gebruik.

Maken we gebruik van een camera met een sensor die kleiner is dan het formaat van een negatief van een kleinbeeldfilm dan krijgen we te maken met het feit dat niet het gehele oppervlak wordt gebruikt dat door het objectief wordt geproduceerd.

Omdat we dus maar een deel van dat beeld gebruiken geeft dit een soort telelens effect dat (niet geheel correct) wel de cropfactor wordt genoemd.

Hebben we te maken met een beeldsensor die het volle negatiefformaat (24 x 36 mm) weergeeft dan spreken we van een fullframe camera ofwel een fullframe beeldsensor.

Voor middenformaat camera’s bestaan overigens nog veel grotere beeldsensoren. Deze zitten meestal in afneembare achterwanden, vaak digibacks genoemd, verwerkt.

De kwaliteit van deze beeldsensor is buitengewoon goed, maar door hun prijs zijn ze meestal alleen haalbaar voor de echte professionele fotograaf.

microadjustment

By admin

microadjustment

Met de term microadjustment wordt de techniek bedoeld om frontfocus en backfocus te verhelpen. Hiertoe worden camera en objectief optimaal op elkaar afgeregeld met het gebruik van speciale hulpmiddelen.

Deze microadjustment mogelijkheid wordt in het algemeen alleen geboden bij de betere kwaliteit camera’s en objectieven. Op de soorsnee digicompact zullen we dit soort mogelijkheden zeker niet aantreffen.

Op deze aan microadjustment gewijde site zijn verschillende technieken voor microadjustment te vinden. Ook zijn er verschillende bedrijven die een service op het gebied van microadjustment aanbieden.

Deze bedrijven zijn bijvoorbeeld via Google te vinden.

Dioptrieaanpassing

By admin

Dioptrieaanpassing

Met de term Dioptrieaanpassing wordt de mogelijkheid bedoeld om het oculair (dus de opening waar je doorheen kijkt) van een camera aan te passen aan het menselijk oog, een bril of contactlenzen.

Vaak uitgevoerd in de vorm van een instelwieltje naast het eigenlijke oculair maar er bestaan om camera’s waarbij Dioptrieaanpassing plaatsvindt met aparte lensjes die in het oculair worden bevestigd.

Translate »