Subscribe via RSS

full frame

By admin

full frame, de droom van menige amateurfotograaf

In de wereld van de spiegelreflexcamera komen we regelmatig de term full frame (ook wel fullframe) tegen. Hiermee wordt bedoeld dat de camera voorzien is van een sensor ter grootte van kleinbeeldnegatief van een analoge 35mm kleinbeeldcamera. Dus we hebben te maken met een beeldsensor van 24 bij 36 mm

De kwaliteit van een full frame spiegelreflex mag zeker zeer goed genoemd worden. We vinden ze dan ook vooral in de wat hogere prijsklasse terug. Ze worden dan ook vooral gebruikt door professionele fotografen voor wie hogere kosten (die als bedrijfskosten aftrekbaar zijn) een heel ander verhaal vormen dan voor een amateurfotograaf.

 

full frame amstelpark

Een objectief dat bedoeld is om op een camera met een cropfactor te passen zal hier niet werken. Of misschien wel werken maar zeker geen fatsoenlijk beeld geven.

Omdat de beeldcirkel te klein is zullen we hoogstwaarschijnlijk een vorm van vignettering krijgen.

Daarnaast is de hoek waarmee de lichtstralen op de sensor vallen is het algemeen niet optimaal.

Dat betekent dat we bij de toch al prijzige full frame camera ook nog eens aan objectieven uit een wat duurdere prijsklasse gaan vervallen.

verstrooiingscirkel is sterk bepalend voor de scherpte

By admin

verstrooiingscirkel

verstrooiingscirkel bepaalt uiteindelijk de scherpte

De verstrooiingscirkel komt uit de hoek van de scherpte bij digitale camera’s.  Het begrip scherpte in de fotografie is soms zelf nogal vaag en soms ook vrij subjectief. Meestal zijn foto’s ook niet scherp over de gehele foto. De scherpte is gelukkig goed te meten met diverse hulpmiddelen. Maar waar ontstaat deze goed waarneembare scherpte of juist onscherpte nu daadwerkelijk door?

Laten we uitgaan van een digitale kleinbeeldcamera en een punt dat we scherp weer willen geven. Als dat punt exact samenvalt met één van de vele gevoelig elementen van de sensor dan is de maximale scherpte bereikt. Kleiner dan één gevoelig element van de sensor kan nu eenmaal niet. De sensor kan dit domweg niet weergeven.

Wel kan het punt wat vager worden afgebeeld zodat het over meerdere gevoelige elementen gaat vallen. Die cellen van de sensor zullen alleen een deel van de gevormde beeldcirkel min of meer weer gaan geven. Dan ontstaat dus een stuk onscherpte. Als het niet te veel punten zijn kan het beeld trouwens nog steeds aardig scherp zijn. Maar valt de verstrooiingscirkel over een te groot aantal punten van de sensor dan is het onvermijdelijk dat dit een onscherp beeld op zal gaan leveren.

En dat beeld is ook op geen enkele manier, bijvoorbeeld met beeldbewerkingssoftware, weer scherp te krijgen.

Zie de afbeelding van de verstrooiingscirkel. Het oranje/witte vlak is de sensor met de sensorelementen. De meest linkse afbeelding is scherp. De middelste is een stuk onscherper, de rechtse is uitgesproken onscherp.

Noodzakelijke verstrooiingscirkel

Bij kleinbeeldformaat geldt dat deze verstrooiingscircel maximaal 3-honderdste milimeter mag zijn.

Bij camera’s met een cropfactor moeten we dit getal nog delen door die cropfactor om de juiste correctie te krijgen.

Het mag overigens duidelijk zijn dat we het hier over een typisch begrip uit de wereld van de digitale fotografie hebben. Bij film, waar de korrelgrootte het maximale zogenaamde oplossend vermogen bepaalde, kwam dit verschijnsel van de verstrooiingscirkel in het geheel niet voor.

Lichtbreking door een prisma is de basis van een lens

By admin

Lichtbreking door een prisma is de basis van een lens

Een prisma is een driehoekig stuk glas dat de eigenschap heeft om licht te ontleden in de samenstellende kleuren. We spreken van lichtbreking door een prisma. De natuurkundige achtergrond van lichtbreking op basis van golflengte, brekingsindex en afstand die het licht door het prisma af moet leggen laten we maar even voor wat die is en we beperken ons tot het feit dan het verschijnsel van lichtbreking bestaat.

Als we wit licht door een prisma laten vallen dan zal dit als een spectrum, bekend van de regenboog, het prisma weer verlaten. Zie afbeelding.
lichtbrekening door een prisma
lichtbreking met een prismaIn de fotografie is dit verschijnsel door een prisma valt maar al te bekend. Al was het maar in de vorm van de lensfout, een zogenaamde abberatie, waarvan de bekendste qua breking door prisma-effecten toch wel de chromatische abberatie is.

Lichtbreking bij lenzen

Immers, een lens kun je je voorstellen als opgebouwd uit oneindig veel prisma’s. Elk prisma zal op een eigen manier en op een eigen plaats het licht breken. Dat gebroken licht komt door dit effect nooit netjes allemaal in hetzelfde punt uit. De ontwerpers van lenzen en objectieven hebben het niet eenvoudig. Het kost namelijk nogal wat moeite om alle licht op het platte vlak van de film te krijgen. En tegenwoordig natuurlijk op de sensor.  En dat is dus niet meer dan logisch.

Maar zeker de komst van de computer leverde een superieur hulpmiddel voor het slijpen van lenzen. En ook de verschillende materialen die ontwikkeld zijn hebben geholpen. Het effect van lichtbreking door een prisma hebben ze flink weten te verminderen. Met name het op elkaar kitten van verschillende lenzen helpt hier enorm bij.

 

Translate »