Subscribe via RSS

Adobe Photoshop(tm)

By admin

Adobe Photoshop(tm)

adobe photoshop
by Peter Kaminski under CC BY  with wpseopix.com

.

Het softwarepakket Photoshop van Adobe is een min of meer standaard computerprogramma voor de nabewerking van foto’s. Het zogenaamde fotoshoppen, shoppen of soepen van foto’s beginnen geaccepteerde begrippen in de taal te worden.

Een stukje geschiedenis van Adobe Photoshop ™

Vraag een willekeurig persoon om een nabewerkingsprogramma te noemen en hij zal waarschijnlijk tevoorschijn komen met “fotoshop”. Ofwel het programma Photoshop van Adobe.

Omdat Adobe de merkrechten van het product wil beschermen mogen we niet meer spreken van het gebruik van photoshop, of nog erger “fotosjoppen” maar van Adobe Photoshop(tm). Die notatie gebruiken we dus ook maar in dit artikel.

Want hoewel er tientallen verschillende editingprogramma’s voor foto’s en andere afbeeldingen bestaan is Adobe Photoshop(tm) beslist de marktleider. Waarschijnlijk niet alleen qua verkochte software maar waarschijnlijk ook qua gehackte software. Want hoewel het een pittige aankoopprijs heeft, zeker bij de eerste aanschaf, beschikt letterlijk iedereen er kennelijk over.

Adobe Photoshop(tm) is oorspronkelijk ontwikkeld door John en Thomas Knoll in 1987 voor de Apple Macintosh. Maar het is gegroeid tot de industriestandard voor het maken van computer graphics vandaag de dag. De meeste gereedschappen die we in allerlei grafische software tegenkomen is oorspronkelijk ontwikkeld binnen het Adobe Photoshop(tm) systeem.

De eerste keer dat Adobe Photoshop(tm) werd uitgebracht was dat nog onder de naam Knoll Software. De samenwerking met Adobe kreeg pas later gestalte. De eerste versie van Adobe Photoshop(tm) paste op een diskette van 800k, inclusief het handboek. En er was nog ruimte over. Deze versie van Adobe Photoshop(tm) was alleen geschikt voor de Apple Macintosh computer.

Pas met release 2.5 werd de software in 1992 geschikt voor het intel/windows platform.

Een groot voordeel van Adobe Photoshop(tm) was dat het vanaf het begin sterk modulair is ontworpen. Het was altijd de bedoeling van de programmeurs om de software zo te ontwerpen dat eventuele uitbreidingen geen effect hadden op het hart van de software. Dit zorgde voor een enorme hoeveelheid uitbreidingen onder namen als plugins, addons en filters. Deze werden ook naar hartelust uitgebracht door derden die toestemming hadden (gekocht) om deze plugins te ontwikkelen. Het enorme aantal mogelijkheden dat hierdoor ontstond heeft zeker voor een groot deel bijgedragen aan de populariteit van Adobe Photoshop(tm)

Maar ook de basisversie groeide snel qua mogelijkheden en verwerkingskracht. Want de bestandsformaten van de foto’s met meer pixels en een grotere bitdiepte werden groter en groter maar computers werden sneller en kregen meer mogelijkheden.

Een belangrijke ontwikkeling was het lagenconcept (layers) dat al in 1994 werd toegevoegd en dat inmiddels in veel software is terug te vinden. In 1996 kwamen door de mogelijkheden van macro’s bij en in 1998 zagen de Magnetic Lasso en het “History palette” het levenslicht. Dit laatste hulpmiddel maakte het mogelijk om allerlei acties weer ongedaan te maken en niet alleen de laatste. Een heel belangrijk onderdeel, de “Healing Brush” die gebrukt wordt voor het aanbrengen van correcties door de omgeving te klonen verscheen in 2002. Ook invoer van RAW formaat werd toen mogelijk.

Het standaard opslagformaat van Adobe Photoshop(tm) is het .PSD formaat waarbij weinig informatie verloren gaat. Het formaat is echter minder universeel als JPG, GIF en PNG

Een grotere nieuwe versie, versie CS2 die uitkwam in 2005 had weer vele nieuwe mogelijkheden zoals rode ogen correctie, ondersteuning voor HDR, en vele nieuwe RAW formaten. Inmiddels zitten we in versie 5, en het wordt lastig om iets op het gebied van grafische verwerking te bedenken dat het programma nog niet kan

Post a Comment

 
Translate »