Subscribe via RSS

Contrast

By admin

contrast

contrast is het verschil tussen de donkerste en lichtste partijen

Contrast

Onder het contrast verstaan we het verschil tussen de lichtste en donkerste partijen in een foto of het onderwerp. In bovenstaande foto zitten wel veel kleuren maar het verschil tussen de donkere en lichtere partijen is niet groot dus het contrast is relatief laag.

Zonder contrast wordt een afbeelding vlak en zonder enige diepte. Contrastloze of contrastarme foto’s zijn al snel saai tenzij het effect bewust wordt gebruikt om juist een contrastarme foto te krijgen.

In de analoge tijd werd het contrast van de film geregeld tijdens het ontwikkelen van de film . Door de verdunning van de ontwikkelaar, agitatie en temperatuur was het mogelijk om het contrast van de film en dus de negatieven te vergroten of te verkleinen.

Hetzelfde geldt voor het ontwikkelen van het barietpapier. Maar daar is ook nog het gebruik van speciaal papier mogelijk. Allereerst is het mogelijk om met hard, zacht en normaal papier te werken. Hard papier zorgt voor een verhoogd contrast, zacht papier zorgt voor een lager contrast en normaal papier is een compromis dat in de meeste gevallen wel zal voldoen.

Omdat niet elke fotograaf een grote hoeveelheid papier in verschillende gradaties in gebruik heeft is er een manier ontwikkeld waarbij de kleur van het licht de hardheid van het speciale, kleurgevoelige papier bepaalde. Een voorbeeld daarvan was Ilford Multigrade papier waar speciale filters bij gebruikt werden die in de filterlade van het vergrotingsapparaat werden geplaatst. Ook het gebruik van een kleurenkop behoort bij het gebruik van dit papier tot de mogelijkheden.

Bij digitale fotografie hebben we bij de gebruikelijke nabewerkingssoftware de keuze uit een groot aantal hulpmiddelen om het contrast van een foto te beïnvloeden. Een probleem kan soms de contrastomvang zijn, maar ook daarvoor zijn hulpmiddelen om dit contrastprobleem te kunnen beïnvloeden.

Een goede fotograaf houdt bij de opname rekening met het contrast. Zo zal er nooit een portret bij hard zonlicht van de zijkant worden gemaakt zonder dat aan de donkere schaduwkant gebruik gemaakt wordt van een reflectiescherm

2 Responses to Contrast

  1. Waarom verscherpen - Artikelboer

    […] onderscheiden. Zelfs de beste digitale camera kan dat niet. De camera zal dat oneindige aantal contrasten en schaduwen fors terug moeten brengen tot een aantal punten van een vaste kleur. Je kunt nu […]

  2. Belichtingsspeelruimte - Fotografietermen

    […] de belichtingsspeelruimte verstaan we het vermogen van een film of sensor om een bepaald contrast, dus het verschil tussen de lichtste en de donkerste partijen in het beeld, weer te kunnen […]

Post a Comment

 
Translate »