Subscribe via RSS

Daglicht

By admin

daglicht

Onder daglicht verstaan we licht van ongeveer 5500K. Dat kan (indirect) zonlicht zijn. Maar ook het kunstlicht van speciale lampen is een prima mogelijkheid waar vooral bij het werken in de studio naar gegrepen zal worden.

Er bestaan verschillende soorten en typens gloeilampen en tegenwoording ook ledlampen. Maar we vinden ook speciale TLbuizen die daglicht vrij goed benaderen.

Fliters zijn vak wat neutraler van kleur dan constant brandende lampen.

Daglicht laat zich niet altijd even gemakkelijk mengen met kunstlicht. Vooral in een studio is aanvulling van het daglicht dat meestal door ramen of dakkoepels naar binnen komt noodzakelijk. Met name als het er om gaat om bepaalde effecten te bereiken.

In de praktijk zien we dan al snel dat de kleur van het kunstlicht flink afwijkt van het daglicht en dat kan behoorlijk storend zijn. Het kunstlicht is vaak -niet altijd- een stuk geler dan het daglicht en dat vind je dan ook wel op de foto’s terug.

Als we geen daglicht en kunstlicht gaan mengen kunnen we nog wel het één en ander regelen met de instelling van de witbalans van een moderne digitale camera. Ook nabewerkingssoftware heeft vaak mogelijkheden om de soort licht naderhand in- of bij te stellen.

Post a Comment

 
Translate »