Subscribe via RSS

Eberhard effect

By admin

Eberhard effect

Het Eberhard effect vinden we terug bij ontwikkeling van zwart wit lichtgevoeling materiaal. Het Eberhard effect wordt veroorzaakt door onvoldoende agitatie tijdens het ontwikkelproces.

Het Eberhard effect ziet er na het ontwikkelen uit als een donkere lijn langs een lichtgekleurd vlak of een lichte lijn langs een donkergekleurd vlak. Het verhoogt als het ware het contrast van het oorspronkelijke vlak met de omgeving.

Het is duidelijk dat het te voorkomen is door tijdens het ontwikkelen voldoende te bewegen. Bij het ontwikkelen van films wordt daarbij gebruik gemaakt van speciale rollers voor ontwikkeltanks. Deze worden door een kleine batterijmotor aangedreven en zorgen voor een permanente beweging.

Voor fotografen die het graag zo simpel mogelijk houden is de kiepmethode. Bij de kiepmethode wordt de ontwikkeltank periodiek, bijvoorbeeld elke 30 og 60 seconden even op zijn kop gehouden. Een paar seconden is voldoende en zorg voor verversing van de ontwikkelvloeistof langs het te ontwikkelen lichtgevoelige materiaal.

Bij het ontwikkelen van papier wordt de ontwikkelbak eventjes licht bewogen (kijk uit dat de vloeistof niet over de rand klotst). Dit zal in het algemeen voldoen. Het papier bewegen met een ontwikkeltang kan wel maar wordt niet aangeraden omdat dit snel zwarte krassen of vlekken zal geven waar de tang het papier geraakt heeft.

3 Responses to Eberhard effect

 1. Ranamo

  Interessant.
  Kan het zijn dat dit hetzelfde effect is als het solarisatie effect, dat door fotografen als ManRay en Edward Weston werd gebruikt?

 2. Elzo

  Onvoldoende schudden bij het ontwikkelen van de negatieven werd zo rond de jaren veertig van de vorige eeuw veelvuldig gebruik van gemaakt bij portretfotografie. De emulsie hoopte zich op bij de contrasten en leverde daardoor een mooi afgetekend randje rond de gezichten op waardoor de foto verbluffend scherper leek.

 3. admin

  Bedankt voor uw toevoeging.
  de Webmaster

Post a Comment

 
Translate »