Subscribe via RSS

Filter

By admin

Filter

Een filter is een glaselement dat meestal met een schroefdraad voor de frontlens wordt geschroefd tenzij het andere bevestigingsmiddelen heeft zoals een bajonet. Het glas van een filter is vaak gekleurd, gedeeltelijk gekleurd zoals bij een gradientfilter of het heeft andere eigenschappen zoals bijvoorbeeld een polarisatiefilter of een effectfilter.

Filters bestaan in allerlei maten (doorsnedes) en vooral diktes. De dikte van een filter kan van belang zijn om vignettering te voorkomen. De kwaliteit van het filter is belangrijk omdat een slecht filter de kwaliteit van het waar het op gemonteerd is behoorlijk terug kan dringen. Behalve glazen filters bestaan er ook gelatinefilters.

Bij een gekleurd filter geldt dat het de kleur van het filter het gemakkelijkst doorlaat. Een oranjefilter laat bijvoorbeeld de kleur oranje ongehinderd door.

Op een zwartwit film zal deze kleur dus lichter worden terwijl blauw, de complementaire kleur van oranje, juist donkerder wordt omdat blauw extra tegengehouden wordt.

In het digitale tijdperk is het gebruik van filters minder geworden omdat veel effecten te bereiken zijn met nabewerkingsprogramma’s maar vooral in de zwart wit fotografie worden ze nog wel degelijk gebruikt

Post a Comment

 
Translate »