Subscribe via RSS

Lichtbreking door een prisma

By admin

prisma_1

Lichtbreking door een prisma

Een prisma is een driehoekig stuk glas dat de eigenschap heeft om licht te ontleden in de samenstellende kleuren. We spreken van lichtbreking door een prisma. De natuurkundige achtergrond van lichtbreking op basis van golflengte, brekingsindex en afstand die het licht door het prisma af moet leggen laten we maar even voor wat die is en we beperken ons tot het feit dan het verschijnsel van lichtbreking bestaat.

Als we wit licht door een prisma laten vallen dan zal dit als een spectrum, bekend van de regenboog, het prisma weer verlaten. Zie afbeelding.

prismaIn de fotografie is dit verschijnsel van lichtbreking door een prisma valt maar al te bekend. Al was het maar in de vorm van de lensfout, een zogenaamde abberatie, waarvan de bekendste qua breking door prisma-effecten toch wel de chromatische abberatie is.

Lichtbreking bij lenzen

Immers, een lens kun je je voorstellen als opgebouwd uit oneindig veel prisma’s. Elk prisma zal op een eigen manier en op een eigen plaats het licht breken. Dat gebroken licht komt door die lichtbreking nooit netjes allemaal in hetzelfde punt uit. Dat het de ontwerpers van lenzen en objectieven nogal wat moeite kost om uiteindelijk alle licht op het platte vlak van de film of de sensor te krijgen is dus niet meer dan logisch.

Maar zeker de komst van de computer als hulpmiddels voor het slijpen van lenzen, alsmede de verschillende materialen die ontwikkeld zijn hebben het effect van lichtbreking door een prisma flink weten te verminderen. Met name het op elkaar kitten van verschillende lenzen helpt hier enorm bij.

Post a Comment

 
Translate »