Subscribe via RSS

Lichtmeting

By admin

Lichtmeting

Lichtmeting is uiteraard het meten van de hoeveelheid licht die beschikbaar is voor het maken van een foto maar vaak wordt er meer gemeten dan alleen het licht.

Zo meet je met lichtmeting bijvoorbeeld ook het verschil tussen de hoogste en de laagste waarde van het licht en het contrast. De computer van de moderne camera kan daar dan de beste belichting uit berekenen. Een ervaren fotograaf kan het ook heel goed handmatig maar dan vraagt het wel wat inzicht en tabellen.

In analoge camera’s werd er voor lichtmeting vaak een metertje in de zoeker afgebeeld dat aangaf of de belichting correct was maar bij de moderne camera wordt het meestal niet meer afgebeeld maar direct verwerkt. Hooguit zijn er nog lampjes voor overbelichting en onderbelichting maar de exacte waarde de we eerst met onze lichtmeting verkregen, krijgen we nu niet meer te zien. We onderkennen verschillende vormen van meten bijvoorbeeld meervlaks, deelmeting, spotmeting en gemiddeld met nadruk op midden.

Meervlaks lichtmeting vinden we vooral in de “automaat” of “Programma” stand van camera’s omdat hiermee een zo goed mogelijk totaalbeeld wordt verkregen. Maar soms willen we een deel van het beeld meten en dan krijgen we te maken met deelmeting of spotmeting, waarbij spotmeting meestal een deel van het midden van het beeld betreft. Bij de wat betere camera is ook de doorsnee van de spot meestal wel instelbaar zodat er een zeer preciese manier van lichtmeten mogelijk is.

Post a Comment

 
Translate »