Subscribe via RSS

Polarisatiefilter

By admin


polarisatiefilterEen polarisatiefilter verwijdert spiegelingen uit het beeld door het filteren van zogenaamd gepolariseerd licht. Zie in het voorbeeld hiernaast hoe de spiegeling van de vogel en de orchidee in het raam vrijwel volledig verdwijnen. Niet elk soort filter is voor elk objectief geschikt dus het is zaak hier bij aankoop rekening mee te houden en een goede voorlichting te vragen.

Polarisatiefilters in landschapfotografie

Om een foto dichter bij de waarneming van onze ogen te krijgen wordt er gebruik gemaakt van filters. De camera geeft de oorspronkelijke werkelijkheid nu eenmaal niet altijd even exact weer.

Ook bij landschapsfotografie speelt dat verschijnsel flink mee. Een ervaren landschapsfotograaf zal dan ook al snel naar een polarisatiefilter grijpen. Het polarisatiefilter is het filter bij uitstek voor de landschapsfotograaf.

Een polarisatiefilter kan zowel bij kleurenfotografie als bij zwartwit fotografie worden gebruikt.

Laten we eens kijken naar de theorie die erachter zit. Een polarisatiefilter is gemaakt van twee lagen glas die ten opzichte van elkaar kunnen draaien. Daarmee is een punt te vinden waarbij alle spiegelingen van glas of metaaloppervlakken verdwijnen.

Licht verplaatst zich in golven in alle richtingen en verschillende snelheid en intensiteit. Het polarisatie filter beperkt daarbij het aantal golven dat de lens binnenkomt.

Welke golven en in welke hoeveelheid binnenkomen bepaalt u door het draaien aan de lens. De effect is het grootste als het licht van de zijkant komt.

Stel dat u een fraaie landschapsfoto met een meer erin wilt fotograferen. De wolkenlucht refecteert in het water wat zorgt voor een wat rommelig geheel. Dit zal in het uiteindelijke product de aandacht te veel af kunnen leiden.

Gebruik nu het polarisatie filter door eraan te draaien tot de weerspiegeling van de wolken verdwijnt. U kunt het effect waarnemen door de zoeker van uw spiegelreflex camera. Bij andere zoekers zult u de stand van het filter op het ook moeten doen waarna u het filter in die stand op de lens zet. Erg nauwkeurig is dat uiteraard niet en het gebruik van een spiegelreflex is dan ook zeker aan te raden.

Naast het feit dat de spiegelingen verdwijnen zult u ook zien dat de blauwe luchten blauwer gaan worden. De kleur blauw wordt duidelijk intenser omdat allerlei diffusieverschijnselen door licht dat spiegelt op waterdeeltjes in de lucht gaat verdwijnen. Ook de beweging van stromend water wordt intenser.

Natuurlijk hoeft u het filter niet altijd in zijn maximale stand te gebruiken maar zijn er ook nog allerlei tussenvarianten mogelijk door het filter maar gedeeltelijk te draaien.

Het polarisatiefilter is zeker niet alleen handig voor de landschapsfotograaf. Er zijn vele verschillende gebruiksmogelijkheden. Daarom is het zo’n belangrijk filter voor de fotograaf. Denk bijvoorbeeld ook aan architectuurfotografie waar het alle spiegeling uit glasoppervlakken kan halen.

Het nadeel van een polarisatiefilter is dat het er voor zorgt dat niet alle licht op de film of de sensor terecht komt en dat het daarom nodig is om minder te diafragmeren of de sluitertijd te verlengen.

Post a Comment

 
Translate »