Subscribe via RSS

verstrooiingscirkel is sterk bepalend voor de scherpte

By admin

verstrooiingscirkel

verstrooiingscirkel bepaalt uiteindelijk de scherpte

De verstrooiingscirkel komt uit de hoek van de scherpte bij digitale camera’s.  Het begrip scherpte in de fotografie is soms zelf nogal vaag en soms ook vrij subjectief. Meestal zijn foto’s ook niet scherp over de gehele foto. De scherpte is gelukkig goed te meten met diverse hulpmiddelen. Maar waar ontstaat deze goed waarneembare scherpte of juist onscherpte nu daadwerkelijk door?

Laten we uitgaan van een digitale kleinbeeldcamera en een punt dat we scherp weer willen geven. Als dat punt exact samenvalt met één van de vele gevoelig elementen van de sensor dan is de maximale scherpte bereikt. Kleiner dan één gevoelig element van de sensor kan nu eenmaal niet. De sensor kan dit domweg niet weergeven.

Wel kan het punt wat vager worden afgebeeld zodat het over meerdere gevoelige elementen gaat vallen. Die cellen van de sensor zullen alleen een deel van de gevormde beeldcirkel min of meer weer gaan geven. Dan ontstaat dus een stuk onscherpte. Als het niet te veel punten zijn kan het beeld trouwens nog steeds aardig scherp zijn. Maar valt de verstrooiingscirkel over een te groot aantal punten van de sensor dan is het onvermijdelijk dat dit een onscherp beeld op zal gaan leveren.

En dat beeld is ook op geen enkele manier, bijvoorbeeld met beeldbewerkingssoftware, weer scherp te krijgen.

Zie de afbeelding van de verstrooiingscirkel. Het oranje/witte vlak is de sensor met de sensorelementen. De meest linkse afbeelding is scherp. De middelste is een stuk onscherper, de rechtse is uitgesproken onscherp.

Noodzakelijke verstrooiingscirkel

Bij kleinbeeldformaat geldt dat deze verstrooiingscircel maximaal 3-honderdste milimeter mag zijn.

Bij camera’s met een cropfactor moeten we dit getal nog delen door die cropfactor om de juiste correctie te krijgen.

Het mag overigens duidelijk zijn dat we het hier over een typisch begrip uit de wereld van de digitale fotografie hebben. Bij film, waar de korrelgrootte het maximale zogenaamde oplossend vermogen bepaalde, kwam dit verschijnsel van de verstrooiingscirkel in het geheel niet voor.

Post a Comment

 
Translate »