Naaktmodel 1

Naaktmodel

Op deze pagina en nog een aantal andere vindt u tekeningen en schilderijen die van mij zijn gemaakt als naaktmodel. Veel mensen vinden dat raar en eng.

Maar voor een serieuze schilder of tekenaar is het menselijk lichaam helemaal niet eng. Integendeel. Ze zien het lichaam als een verzameling interessante vormen waar een goed kunstenaar zich helemaal op uit kan leven.

Wat dat betreft is het tekenen van een naaktmodel niets anders dan het tekenen van een fruitschaal. Want ook fruit kent vele rondingen. En voor de geoefende kunstenaar is die fruitschaal ongeveer even spannend als het naaktmodel dat voor hem poseert.

Voor mensen die hier meer over willen weten, ik heb er op mijn weblog al eens een artikeltje over geschreven. Dat is terug te vinden op http://model-tekenen.blogspot.nl/2012/07/van-fruitschaal-naar-levend-model.html

Kijkend vanuit het model is het ongeveer hetzelfde verhaal. Je bent zo gewend om zo te werken dat je het niet meer als iets bijzonders op juist heel opvallends gaat zien. De omgeving kijkt er soms vanuit een vorm van onwetendheid en onbekendheid met de materie wat vreemd naar maar als je dan uitlegt wat de bedoeling is dan slaat het vaak eerder om naar een stuk nieuwsgieringheid of zelfs diepergaande interesse. Het vak brengt je daarnaast in contact met veel mensen. Kunstenaars behoren zelden tot de “grijze middenmoot” van de samenleving en zijn daardoor buitengewoon interessante personages. Het werk als kunst- of naaktmodel is wat dat betreft dus echt niet verkeerd en er zijn dan ook steeds meer mensen met interesse om het te leren. Hier bijvoorbeeld

Overigens is op dat weblog meer te vinden over modeltekenen in het algemeen, zowel vanuit het oogpunt van een model als van een kunstenaar.