studio. In een professionele studio is heel wat aan apparatuur terug te vinden

studio met modelStudio

Huiskamerstudio

In principe mag je elke ruimte die speciaal ingericht is voor fotografie een studio noemen, dus ook een huiskamer waarbij het meubilair tijdelijk buiten gezet moet worden, maar dat zijn studio’s waar verder niet veel algemeens over gezegd kan worden. Overigens kunnen ze prima voldoen. Je kunt beter een goede fotograaf hebben met mindere apparatuur dan een slechte fotograaf met een dikke portemonnee en peperdure apparatuur.

Professionele studio

De studio van een echte professionele fotograaf zal meestal volgens een zelfde stramien opgezet zijn. Details zullen verschillen maar veel zaken zul je herkennen.

Voor de gezelligheid hoef je niet te gaan

Om te beginnen is een professionele studio meestal verre van gezellig. De muren zullen vaak donkergrijs of zelfs zwart geschilderd zijn om valse reflecties van licht te voorkomen. Ramen zijn ook vaak geblindeerd tenzij er zoveel licht doorheen komt dat er zonder kunstlicht of flitsers gewerkt kan worden. De combinatie van kunstlicht en zonlicht kan rare kleureffecten geven en ook de meetapparatuur van de fotograaf kan er door ontregeld raken.

Achtergronden in soorten en maten zijn noodzakelijk

Er zal meestal sprake zijn van een aantal achtergronden. Meestal rollen die aan het dak of de wand gemonteerd zijn. De fotograaf kan er daar eentje van uitrollen. Een dergelijke rol wordt een “backdrop” genoemd. Loopt de rol door op de grond dan spreken we ook wel van een “limbo“. De rollen worden meestal met kabeltjes afgerold, bij een duurdere studio gebeurt het op- en afrollen motorisch met afstandsbediening.

Flitsers en/of lampen

Naast de achtergrond vinden we een aantal grote lampen of flitsers terug. Deze flitsers staan ofwel op een driepoot of hangen aan een speciaal railsysteem aan het dak. Je ziet maar zelden een “kale” flitser waarbij je tegen de lamp aan kijkt. Meestal zit er een witte kap omheen. Die dient er voor om een mooier licht te krijgen.

Soms een windmachine of een rookgenerator

Soms vinden we in de studio zaken als een windmachine en een rookgenerator. De windmachine is een extra sterke ventilator waarmee de wind in de haren nagebootst kan worden, een rookgenerator zorgt voor een speciale mistige of rokerige sfeer.

Sommige fotografen halen nog allerlei andere zaken in hun studio, afhankelijk van de ruimte en hun budget, maar de bovengenoemde zaken zul je wel herkennen.

Kijk er dus niet vreemd van op, het hoort allemaal bij je werk als model.

Kinky modelwerk en fotografie is echt iets voor mensen met veel fantasie

Kinky

Onder kinky foto’s verstaan we in het algemeen soft-erotische foto’s.

Kenmerkend bij kinky fotografie is

  • het gebruik van leren of andere bizarre kleding;
  • attributen als laarzen en opvallende kousen;
  • gebruik van lakkleding
  • gebruik van latex kleding
  • het werken met piercings, tatoeages en dergelijke.

kinky

Zie ook bij fetisj-fotografie, wat een vergelijkbaar begrip is en waar bij de scheiding niet altijd 100% duidelijk is. Er zit een flink grijs gebied tussen.

Vaak – maar zeker niet altijd – heeft Kinky fotografie een sterke samenhang met seksuele rollenspelen als BDSM en bondage. Dus spreek altijd goed af wat de bedoeling is. En leg zeker bij dit soort fotografie zoveel mogelijk vast in een goed sluitend modellencontract.

Een beetje zoeken naar kinky en rondkijken op internet met de hulp van Google vertelt je wel wat je weten moet.

Je kunt je fantasie erin uitleven

In elk geval is het een gebied voor zowel fotografen als modellen met heel veel fantasie die ze er op allerlei manieren in uit kunnen leven. Het is eigenlijk een gebied in de fotografie waar niets te gek is. En dat kan natuurlijk zowel het aantrekkelijke als het gevaarlijke erbij zijn.

De locatie bepaalt het effect

Een heel belangrijk punt is het gebruik van kleding en accessoires. En een tweede punt dat daarbij komt is de locatie. Een nette cleane studio is immers in het algemeen niet de juiste omgeving om een dergelijke shoot tot zijn recht te laten komen. Denk daarbij meer aan oude vervallen gebouwen, oude kelders, slooppanden, oude bunkers en gewelven en dergelijke. Vergelijk het bijvoorbeeld met de omgeving waar men vaak naar op zoek gaat bij urban exploring. Een fotograaf die wat ervaring heeft op dit terrein weet beslist de nodige locaties wel te vinden.

Moet het model zelf voor de kleding zorgen?

Spreek goed af wie er voor kleding en accesoires gaat zorgen. Vanwege de problemen met passen zal het namelijk vaak het model zijn dat hier voor de nodige zaken dient te zorgen. Een fotograaf kan immers niet elke kledingmaat is voorraad hebben.

 

 

Handmodel is een term die op verschillende manieren uitgelegd kan worden

Handmodel

Het begrip handmodel kan in de wereld van de modelfotografie een aantal nogal uiteenlopende betekenissen hebben:handmodel

1. Een model met speciale lichaamskenmerken als handen, voeten, benen, ogen en dergelijke. Het gaat dan ook om min of meer van het gebruikelijke afwijkende handen.

Bijvoorbeeld extra lange of  juist korte vingers. Lange slanke handen of juist wat meer kort en gedrongen. Alles is wat dat betreft mogelijk en het is aan de fotograaf om aan te geven wat hij zoekt. Het zal in het algemeen wel om een speciale opdracht gaan.

2. Als we enkele handen nodig hebben die een produkt op de foto ondersteunen dan gebruikt men hiervoor ook een handmodel, uiteraard van een model dat over de juiste handen voor de job beschikt. Zo zul je een handmodel vaak nodig hebben voor het showen van sieraden, bijvoorbeeld bij een productshoot voor een juwelier of een edelsmid die zijn assortiment aan trouwringen wil tonen.

3. Iets wel heel anders: Een model voor sex met de fotograaf. Het is wat vaag Shootgeformuleerd maar je mag er 100% vanuit gaan dat dit de bedoeling is.

Check dus goed van te voren wat de bedoeling is en wat je voor shoot mag verwachten. Vraag gerust waar het voor is. En om wat voor soort product het eventueel gaat. Een beetje fotograaf zal je met alle plezier vertellen waar het om draait. Het is beslist  zaak dat als je door een fotograaf voor een shoot als handmodel wordt gevraagd dat je weet in welke categorie je terechtkomt.

Het is ieders goed recht om te doen en laten wat zij of hij wil doen maar het is wel handig om niet ter plaatse voor een totale verrassing te komen te staan.

Het mag duidelijk zijn dat je goed verzorgde handen dient te hebben met zeer goed verzorgde nagels. Nagelbijters zullen niet snel een baantje vinden als handmodel. Een regelmatig bezoek aan de manicure is beslist ook niet verkeerd als je in deze tak van de fotografie carrière wilt maken.