Artistiek naakt is het geheel van model, locatie en gebruikte compositie

artistiek naakt

artistiek naakt
Bij een artistiek naakt shoot is de totale vorm en compositie van de foto belangrijk. Vaak belangrijker dan de naaktheid van het model op zich. Soms speelt dat nauwelijks een rol in de foto. Het is wat dat betreft zeker geen klassiek naakt wat geheel om het ongeklede model draait.

Het gaat bij artistiek naakt om het totaal

Met andere woorden, het gaat bij artistiek naakt om het totaal van foto met locatie, achtergrond en attributen. En dan daarna pas om het model. Het model dat hiervoor poseert  speelt  in het algemeen wel een grote tot zeer grote rol in de foto.

Het is geen expliciete foto van een naakt

Maar de foto is niet expliciet rond haar gemaakt. Als model speel je vaak meer een soort rol op locatie en in de omgeving. Je moet er als het ware een verhaal bij weten te bedenken. Het is een ideale vorm van poseren voor modellen die iets van een toneelopleiding of cursus hebben gedaan. Die hebben beslist een voorsprong.

Alles kan bij deze kunstvorm

Alle lichaamsdelen kunnen bij het werken met artistiek naakt in principe zichtbaar zijn. Maar zichtbaarheid is bij deze fotografie zeker geen doel op zich. Iets wat soms bij andere vormen van naaktfotografie wel degelijk het geval is. Maar als het goed is blijkt dat dan wel uit de uitnodiging of advertentie waarin een model wordt gevraagd. En je kunt natuurlijk altijd zelf even het initiatief nemen:

Vraag om voorbeeldfoto’s

Vraag als je reageert op een sessie met artistiek naakt wel een paar voorbeeldfoto’s voordat je definitieve afspraken maakt. Want ook deze vorm van naaktfotografie of modelfotografie is weer typisch zo’n vage term. Eentje waar mensen van alles en nog wat achter kunnen verbergen. Het hoeft niet maar het kan wel degelijk. En het is altijd fijn als vooraf goed duidelijk is wat de bedoeling is. En wat je op de shoot kunt verwachten.

Dat scheelt een hoop gezeur. En je kunt dan alsnog besluiten of je het wilt doen of niet.

 

2 gedachten over “Artistiek naakt is het geheel van model, locatie en gebruikte compositie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *