Auteursrecht is op zich duidelijk maar niet altijd even gemakkelijk te halen

Auteursrecht

auteursrechtHet Auteursrecht is het recht waarin de rechten van de maker van de foto zijn vastgelegd. In principe ligt dit auteursrecht bij de maker van het beschermde werk tenzij het met speciale contracten is afgekocht.

Auteursrecht  is een weerbarstige materie

We hebben het hier over een weerbarstige materie die in de praktijk ingewikkelder is dan je op het eerste gezicht zou denken. Zeg maar gerust dat het specialistenwerk is. Met name de opkomst van internet en van de social media hebben voor de nodige extra grijze gebieden gezorgd.

Het verschil tussen recht hebben en krijgen is groot

Behalve bij het aan het auteursrecht verwante portretrecht zijn er weinig rechtsgebieden waar het verschil tussen recht hebben en recht krijgen zo groot is. Natuurlijk heb je vooral als fotograaf of kunstenaar je wettelijke rechten. Sterker nog, je hoeft niet eens een expliciet beroep op auteursrecht te doen. Door het maken van de foto krijg je het auteursrecht voor de wet al vanzelf.

Juridische bijstand is lastig te vinden

Maar als je een overtreding constateert (meestal bij toeval, want het is lastig om een overtreding te signaleren, zeker in het buitenland) dan zul je juridische bijstand moeten gaan zoeken. De meeste advocaten hebben er weinig kaas van gegeten, al was het maar omdat er weinig zaken de rechtbank zullen halen. Veel advocaten zullen er waarschijnlijk niet eens aan gaan beginnen. Maar stel dat men dit wel doet dan gaan de kosten pas echt tellen.

De handelswaarde is van belang maar bij amateurs gering

Als de rechter je in het gelijk stelt dan gaat hij kijken wat de handelswaarde van de betreffende foto is. Bij een gewone nieuwsfoto is dat vandaag de dag door de enorme opkomst van de amateurfotografie vaak niet meer dan een paar tientjes. De kosten worden tegenwoordig niet automatisch meer door de verliezende partij betaald, dus de kans dat een je een paar duizend euro moet investeren om een paar tientjes binnen te halen is groot.

Zorg voor een watermerk en een copyright notice

Het is dan ook beter om je auteursrecht te beschermen door het aanbrengen van een watermerk en/of copyright notice.  Het is daarmee ook nog niet 100% waterdicht. Maar men zal er in elk geval flink wat moeite in moeten steken om het na te maken. Daarnaast is het verstandig alleen foto’s met lage resolutie te verspreiden omdat die bijvoorbeeld niet geschikt zijn om op papier afgedrukt te worden. Dat maakt ze al een stuk minder interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *