PostHeaderIcon Auteursrecht

Auteursrecht

auteursrechtHet Auteursrecht is het recht waarin de rechten van de maker van de foto zijn vastgelegd. In principe ligt dit auteursrecht bij de maker van het beschermde werk tenzij het met speciale contracten is afgekocht. We hebben het hier over een weerbarstigs materie die in de praktijk ingewikkelder is dan je op het eerste gezicht zou denken. Zeg maar gerust dat het specialistenwerk is. Met name de opkomst van internet en van de social media hebben voor de nodige grijze gebieden gezorgd.

Behalve bij het aan het auteursrecht verwante portretrecht zijn er weinig rechtsgebieden waar het verschil tussen recht hebben en recht krijgen zo groot is. Natuurlijk heb je vooral als fotograaf of kunstenaar je wettelijke rechten. Sterker nog, je hoeft niet eens een expliciet beroep op auteursrecht te doen. Door het maken van de foto krijg je het auteursrecht voor de wet al vanzelf.

Maar als je een overtreding constateert (meestal bij toeval, want het is lastig om een overtreding te signaleren, zeker in het buitenland) dan zul je juridische bijstand moeten gaan zoeken. De meeste advocaten hebben er weinig kaas van gegeten. Ze zullen er waarschijnlijk niet eens aan gaan beginnen. Maar stel dat men dit wel doet dan gaan de kosten tellen.

Als de rechter je in het gelijk stelt dan gaat hij kijken wat de handelswaarde van de betreffende foto is. Bij een gewone nieuwsfoto is dat vandaag de dag door de enorme opkomst van de amateurfotografie vaak niet meer dan een paar tientjes. De kosten worden tegenwoordig niet automatisch meer door de verliezende partij betaald, dus de kans dat een je een paar duizend euro moet investeren om een paar tientjes binnen te halen is groot.

Het is dan ook beter om je auteursrecht te beschermen door het aanbrengen van een watermerk en/of copyrightsign. Is ook nog niet 100% waterdicht maar men zal er in elk geval flink wat moeite in moeten steken. Daarnaast is het verstandig alleen foto’s met lage resolutie te verspreiden omdat die bijvoorbeeld al niet geschikt zijn om afgedrukt te worden.

Leave a Reply

Inhoudsopgave
Zoeken op deze site
Aanbevolen

Deze site is onderdeel van het netwerk van Mainport Art Productions. MAP levert velerlei diensten op het gebied van kunst, fotografie en modelwerk en is druk bezig om zowel qua mogelijkheden als qua aantal deelnemers snel te groeien.mijn facebook profielmijn linkedin profielmijn twitter profiel
Klikt u svp ook nog even op de [vind ik leuk] knop van onze facebookpagina? Dank u wel